От днес е в ход реализация на проекта за подмяна на 18 337,66 метра от старата водопроводна мрежа на село Врачеш. Той е на стойност 5 949 000 лева. Това е най-голяма инвестиция в селото от десетки години насам. Проектът е изготвен от Община Ботевград, а финансирането му е осигурено от държавния бюджет. Той ще бъде реализиран на два етапа. 


Ремонтните дейности започнаха днес от горния край на селото – улиците “Мургаш“ и “Чешковград“. 


Проектът предвижда подмяната на съществуващите водопроводи от АЦ и стоманени тръби с нови, изцяло съобразени с актуалните размери на уличния профил.


Довеждащият външен водопровод АЦ ф200 мм от НР 300 м3 при пречиствателна станция за питейни води - Врачеш ще се смени с нови ПЕВП тръби DN200 мм по отделна проектна разработка.


Въз основа компютърно моделиране на хидравличното поведение на водопроводната мрежа се реши в с. Врачеш мрежата да остане  разделена на две зони: висока и ниска зона.


Високата зона обхваща територията от с. Врачеш, заключена между реките Чешковица и Осеница, както и кв. Ръждавец (намиращ се северно от р. Чешковица – квартали 84 до 95) и квартали 14,  15 и 16 (по ул. „Бузлуджа“) по плана на селото.


Зоната ще се захранва от съществуващия АЦ ф200 мм от НР 300 м3 при ПСПВ Врачеш.


Нискатя зона обхваща по-ниско разположената територия на с. Врачеш – в низинната част от селото. Това са терените, намиращи се източно от р. Осеница.


Зоната ще се захранва от водопровод Главен клон I Н.З. - ПЕВП DN140 мм. Неговото начало ще бъде при съществуващата облекчителна шахта на улица „Бузлуджа“. Предвижда се тази шахта да се смени с шахта регулатор на налягането (PRV). Резервни връзки между зоните ще бъдат: DN90 мм при моста на ул. „Трети март“ на р. Осеница и DN90 мм при кръстовището на улици „Бузлуджа“ и „Стара планина“.


Захранването на кв. Ръждавец (също част от Ниска зона) ще се осъществи от друг водопровод от Висока зона, като на него също ще се монтира регулатор на налягането. Резервна връзка за този квартал към Висока зона се предвижда DN 90мм, преминаващ под р. Чешковица при ул. "Св. Св. Кирил и Методий".


Предвиждат се противопожарни хидранти – DN 80 – надземни, които са разположени на не повече от 150 м един от друг. Всички ПХ да са оборудвани със спирателен кран ф80 мм. В проекта е заложен монтажът на изолационни спирателни кранове, като броят им е съобразен, такъв че при затваряне на дадена зона в нея да попадат не повече от 5 бр. ПХ.


Във всички високо разположени точки от водопроводната мрежа, където може да се образува струпване на въздух, са предвидени шахти за монтаж на въздушници на линия на водопроводните клонове. В единични случаи дълбочината на полагане на уличния водопровод е увеличена в къси участъци, така че да се избегне монтажът на допълнителен въздушник. В най-ниско разположените точки от зоните се предвиждат шахти оттоци (калници), чрез които водопроводната мрежа при необходимост да се изпразва към преминаващите реки или в съществуващата канализационна мрежа.


Всички действащи съществуващи парцелни водопроводни отклонения ще се реконструират и включат към новите водопроводи съгласно приложените количествени сметки. За УПИ, които към настоящия момент нямат изградени СВО, е предвидено строителството на СВО, завършващо с тротоарен спирателен кран. СВО са предвидени с ПЕВП тръби ф25 мм.


В рамките на проектното решение не се предвижда пресичане на водопроводи с водни тела. Реконструираната мрежа ще бъде привързана към съществуващите преминавания на реките Осеница и Чешковица.


Изкопните работи са предвидени неукрепени, съгласно проектните детайли. Хидравличното изпитване на водопроводите е предвидено на един етап - основно (за водоплътност).


Уличните водопроводи се разполагат по уличното платно съгласно изискванията на Наредба №8/28.07.1999г. за правила и норми за разполагане на технически проводи и съоръжения в населени места.


По трасето на водопроводната мрежа от ПЕВП тръби не се предвижда влагането на бетонови опорни блокове, съгласно проектната разработка.


При извършване на СМР строго ще се пазват изискванията за доставка, съхранение, полагане, засипване и изпитване на PEHD тръби, предписани в наредбите и предписанията на производителите.


Фирмата - изпълнител на проекта е ЛКС с регистрация в град Мездра. Тя ще използва услугите на подизпълнител за ремонтните дейности.