Започна реализацията на проект „Рехабилитация на общински път SFO 1093 /I – 1 (Новачене – Ботевград) Новачене – Боженица/“. Той е изготвен от Община Ботевград и e сред одобрените за финансиране от държавния бюджет за 2024 година. Ремонтът ще струва малко над 4 400 000 лв. 


Ремонтните дейности се изпълняват от фирма “Пътстрой – 92“, избрана с процедура по възлагане на обществена поръчка.


Проектът предвижда възстановяване и подобряване на транспортно-експлоатационните качества и носимоспособност на настилката, с оглед осигуряване условия за безопасност на движението и отводняване на пътя. Пътят е част от общинската първостепенна пътна мрежа и е I клас, с габарит 6 метра и банкети по 1 метър. Рехабилитацията е изцяло в обхвата на съществуващия път, обслужващ всички населени места, през които преминава, както и околните такива. Общата дължина на пътя е 8 816,54 м., а проектната скорост - 50 км/ч.


Проектният габарит е решен по следния начин: в населено място - настилка с ширина 7 м, ограничена с бордюри 15/25 и тротоари, съобразно съществуващата им ширина по 2,5 м. В началото на с.Боженица – извън населеното място - настилката ще е с ширина 6 м и банкети по 1 м.


Пред входове на гаражи се предвижда понижаване по ниво бордюр а в зоната на пътните кръстовища ще се изпълнява понижен по ниво бордюр съгласно Наредба № РД-02-20-2 от 26.01.2021г. за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия.


В участъците за рехабилитация ще се изпълняват необходимите усилващи пластове. Те се състоят от износващ пласт – 4 см, и изравнителен пласт с променлива дебелина h мин - 4 см. При по-малка работна разлика от 8 см се предвижда технологично фрезоване. Банкетът ще се изгражда на два пласта: долен пласт с дебелина 15 см от скален материал с подбрана зърнометрия; горен пласт с дебелина 5 см, също от скален материал с подбрана зърнометрия. 


Предвижда се двойна повърхностна обработка с катионна полимермодифицирана битумна емулсия. 


За съществуващите водостоци се предвижда: почистване на храсти в обхвата им; надзиждане на крила и покривни плочи до проектно ниво с бетон С25/30. Проектът предвижда още изграждане на водостоци – общо 4 бр. тръбни водостоци Ф100 на нови места.


За всички прилежащи улици се предвижда връзка с плътен асфалтобетон по новото ниво в дълбочина до 20 м. За селскостопанските пътища, които ще се заустят в републиканския път, е предвидена нова асфалтобетонова настилка на 20 м дължина със следната конструкция: плътен асфалтобетон – 4 см; неплътен асфалтобетон – 4 см; несортиран трошен камък - 30 см. 


Мостовото съоръжение над река Бебреш в Боженица също ще бъде ремонтирано. Ремонтните дейности включват: фрезоване на съществуващ асфалтобетон; демонтаж на съществуваща предпазна мрежа и стоманени профили за нейното захващане; почистване на натрупаните в краищата пръст и трева; възстановяване на липсващи елементи; саниране на стоманената конструкция – почистване от корозия, обработка с антикорозионен грунд; боядисване с подходяща боя за метал; премахване на деградиралия слой бетон до “здраво“; премахване на ръждата от оголената армировка до метален блясък; нанасяне на антикорозионна защита; нанасяне на свързващ грунд върху бетона; възстановяване на бетонното сечение; монтаж на стоманени профили за захващане на оградна мрежа с височина 100 см; монтаж на оградна мрежа с височина 150 см.; изграждане на бетонови ивици в краищата; полагане на нова хидроизолация; полагане на два пласта плътен асфалтобетон с дебелина 10 см.; прорязване и запълване на фуги; мероприятия по отвеждане на дъждовните повърхностни води от зоната на съоръжението; полагане на пътна маркировка. 


Разработен е проект за постоянна организация на движението. Той е решен съобразно класа на пътя и габарита му.