Няма да се строят ветрогенератори на територията на община Ботевград, поради най-сериозната причина – хората не искат. Считам въпросa за затворен. Няма да разсъждавам за ползи и вреди, защото има различни интерпретации по темата. Важното за нас, като общинско ръководство, е, че след като хората имат притеснение и дори не искат изобщо да се коментира възможността за изграждане на ветроенергиен парк на територията на община Ботевград и в частност в землището на село Врачеш, ние естествено, че ще се съобразим и няма да подкрепим дори стартирането на процедура по проучване. Това каза кметът Иван Гавалюгов по повод отворено писмо, подкрепено от над 2000 жители на село Врачеш и на Ботевград, в което хората настояват кметовете на Ботевград и Врачеш и общинските съветници да отправят искане до държавните институции да не предприемат последващи и други действия по изграждане на ветрогенератори в близост до населите места в община Ботевград. 


“Да се пуска отворено писмо до Община Ботевград с искане да се изпрати до съответните институции е нелогично като процедура. Защото хората, които стоят с подписите си зад тези искания и възражения, имат пълно право да го изпратят до тези институции. Смятам, че някои хора малко преиграват в случая. Уважавам, разбира се, тяхното мнение, съобразявам се с тях. Затова го казвам за пореден път категорично, надявам се темата да бъде затворена и да не се спекулира с нея. Хората трябва да бъдат спокойни, няма да се процедира дори одобрението на задание за въпросното прединвестиционно проучване. Обяснявах го няколко пъти, два пъти на сесия на Общинския съвет - какво представлява процедурата и защо се иска решение на ОбС Ботевград. Съветниците също имаха своите притеснения, пожелаха да има решение на Общинския експертен съвет по устройство на територията, а след това да се отложи до провеждане на информационна среща, каквото беше организирана“, коментира кметът Иван Гавалюгов.  


“Предстои чисто формално, като процедура, тъй като проектът е внесен в Общинския съвет, на следващата редовна сесия, която ще е в края на септември, да се подложи на гласуване, но аз ще променя текста на проекта на решение от: “Дава съгласие за одобрение на задание“ на “Не дава съгласие за одобрение на задание за изработване на Подробен устройствен план“, допълни той и уточни, че това е процедура, с която стартират всички проучвателни дейности, които се провеждат от компетентни държавни органи, а не от Община Ботевград.


“Стопираме процедурата още в зародиш. Не виждам защо, след като вече съм го обявил, и на самата информационна среща заявих, че няма да направим нещо, което хората не искат, визирайки масовото нежелание, поне на присъстващите на тази среща, да се продължава с подписки и отворени писма, даже ми попаднаха и брошури, отпечатани в други общини за други казуси, сходни, разбира се“, каза още кметът Гавалюгов.