От днес стартира информационна кампания на РЗИ- София област за популяризиране на електронното здравно досие и приложението eЗдраве. Ботевград е първият град, в който служители на държавната структура разясниха на гражданите предимствата и възможностите на нововъведенията. Основна цел на инициативата е подобряване достъпа на гражданите до здравна информация. Министерството на здравеопазването разработи  мобилното приложение еЗдраве, което осигурява на всеки българин възможността за персонализиран достъп до личното му електронно здравно досие. Към момента този достъп бе възможен само чрез Квалифициран електронен подпис (КЕП).


„Всеки един гражданин, във всеки един момент може да влезe в приложението eЗдраве и да провери на какви прегледи е бил, какви изследвания са му правени, какви ваксини са му поставяни и други. Също така родителите могат да се сдвояват с досиетата на своите деца и да следят техния здравен статус. В системата фигурира в кое лечебно заведение му е извършена дадена процедура или специалиста, който му е назначил даден преглед.“ – каза пред наш репортер Йоанна Станчева - старши експерт в отдел „Медицински дейности“ в РЗИ - Софийска област.


Информационният пункт е отворен за граждани до 15 часа днес. Той се намира на пл. „Освобождение“, пред НЧ „Христо Ботев1884“.