На 4 септември в библиотеката на НЧ „Тодор Пеев – 1871” имаше презентация на посочената по-горе тема , по проекта SPACE – Seniors Perceive A Common Europe, организирана от Фондация на бизнеса за образованието.


Фондация на бизнеса за образованието е част от новия Еразъм+ проект SPACE – Seniors Perceive A Common Europe, насочен към предизвикателствата на активното остаряване, европейските ценности и екологичните умения.


Проект SPACE ще помага на възрастни над 60 г. да подобрят своите житейски умения и европейска идентичност. Инициативата има за цел да създаде практически обучителни ресурси за формиране на обща европейска идентичност и житейски умения на възрастни над 60 г. в 5 тематични области:


хранене,


здраве,


домакинство,


отговорно потребителско поведение и


устойчивост.


През следващите 2 години по проекта ще бъдат създадени:


Обучителен курс за възрастни по 5-те теми;


 Онлайн платформа за житейски умения със 100 виртуални примера и дигитални маршрута в Европа;


 Мобилности във всяка страна партньор, които ще помогнат на възрастните да развият своите ключови умения и да обменят опит с връстници от Европа.


Проектът се координира от VHS-Cham в Германия и включва ФБО в България, INFOFEF – Испания, Elderberry – Швеция и EduVita – Италия. На 23.01.2023 г. партньорите проведоха втората си онлайн среща, на която обсъдиха изпълнението на началните дейности.


Една от основните цели на проекта е възрастни хора над 55+ да продължат да развиват ключови компетенции чрез мобилности и обмяна на опит с техни връстници от Германия, Италия, Испания и Швеция. 


Във всяка от партньорските държави се организират срещи, на които възрастните хора разглеждат общо 5 теми – Хранене, Здраве, Домакиинство, Отоговорно потребителско поведение и Устойчивост/Опазване на околната среда. 


От българска страна участва Фондация на бизнеса за образованието - неправителствена организация с общественополезна дейност, създадена през 2005 г. Тя е лидер в областта на кариерното консултиране и ученето през целия живот в България. Страницата на проекта е SPACE - Seniors Perceive A Common Europe /във Фейсбук/ и thespaceproject.eu/ в Гугъл/.  


С помощта на видео стена, Галя Бончева запозна присъстващите с  целите, задачите и бъдещето на Фондацията. След това отговори точно и компетентно на поставените от присъстващите в залата въпроси.