Днес завършващите ХІІ и ХІІІ клас ученици от Професионалната гимназия и ХІІ клас от СОУ „Христо Ясенов” в Етрополе имаха среща със заместник-началника на Софийско окръжие подп.Георги Кацаров, началник-сектор „Набиране на кадрови военнослужещи” към Софийското военно окръжие подп.Митко Кутрински и Иван Чиков-военен отчет в Община Етрополе.
Целта на срещата беше представяне на професията „Кадрови войник”. Това направи подп. Митко Кутрински, който изложи пред евентуалните кандидати от двете училища преимуществата на професията, условията за кандидатстване, както и реда и документите за кандидатстване. Ще споменем, че стартовата заплата на кадровите военнослужещи се определя като коефициент от 1,5 от средната заплата за страната. Към днешна дата тя е 520 лева.
Желаещите да станат войници на кадрова военна служба в Българската армия могат да се ориентират към следните основни групи: командни длъжности, длъжности от различните родове войски и от специалните войски, логистични и административни длъжности.
За кадрови войници в Българската армия могат да кандидатстват мъже и жени български граждани, които трябва да отговарят на следните условия:
Кандидатите трябва да имат завършено средно или по-високо образование. Да са годни за кадрова военна служба. Освидетелстваните като негодни за наборна военна служба, които са били преосвидетелствани като годни по резерва, могат също да кандидатстват за войници на кадрова военна служба.
Да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер. Срещу тях да няма образувано наказателно производство.
Да нямат друго гражданство, освен българско. Да не са освобождавани от кадрова военна служба поради наложено дисциплинарно наказание “уволнение”.
Наред със стандартните при кандидатстване документи, като молба, в която кандидатът посочва трите си имена, ЕГН, длъжностите и гарнизоните, за които кандидатства (по образец), Автобиография (по образец), Копие от диплома за завършено средно или по-високо образование, Документ за трудов стаж (ако имат такъв), Декларация, че нямат друго гражданство освен българско и Свидетелство за съдимост, се изискват и редица други документи, които се получават във Военното окръжие.
За улеснение на бъдещите кандидати в интернет-сайта www.profarmy.bg  могат да намерят цялата интересуваща ги информации. Там има и списъка на длъжностите и поделенията, в които се набират кадрови войници.