Дискусия „Демографското бъдеще на регионите”организирана от вестник „Стандарт“ се проведе вчера, 4 септември, в хотел „Етрополия“ в Етрополе. Събитието е част от националната кампания на вестника „Да! На българската икономика“ и се провежда с подкрепата на Група ГЕОТЕХМИН. В дискусията участваха представители на изпълнителната и местна власт, на бизнеса и научните среди.


Почти 3 милиона българи вече живеят в чужбина и със сигурност ние сме единствената страна в ЕС, която няма ясна и дългосрочна стратегия за демографията, а оттам и план как да намалим засиления еднопосочен трафик на Терминал 2. С тези думи главният редактор на “ Стандарт“ Славка Бозукова откри форума. Според нея държавата сама не може да направи стратегия, нужни са обединени усилия. Тя посочи, че целта на дискусията е да се начертаят конкретни мерки за демографското бъдеще на района.


Кметът на Етрополе Владимир Александров заяви, че би направил всичко възможно да привлече повече инвеститори, хора като Христо Стоичков, за да използва благата на общината и да ги реализира за по-добър живот в една дългосрочна програма.


Александров изнесе факти за развитието на общината, като сравни данните с тези на съседните общини.


Етрополе е с около 12 000 жители и 5-6% безработица. Развива се един голям бизнес с над 2000 работни места и още 5-6 по-малки бизнеса. 28 млн. лева са изразходвани от бюджета на община Етрополе за 2023 г.


В Етрополе се произвеждат бебешко оборудване и медицински шишета, които се изнасят за Великобритания, градът има потенциал. Но за останалия бизнес е трудно да се мери с големия работодател „Елаците-Мед“. Трудовата миграция е отрицателна. Като кмет ще направя всичко възможно да бъдат създадени още 100-150 работни места, за да дойдат повече хора да работят тук, категоричен бе Александров.


До края на годината ще направим спортна школа по плуване, което ще се случи за първи път в Етрополе. Благодарение на Христо Стоичков, който ме запозна с Таня Богомилова. Благодаря и на Христо Стоичков за това, което прави тук, обърна се кметът към легендата на българския футбол, който участва във форума на „Стандарт“.


Доминик Хамерс, изпълнителен директор на „Геотехмин“ заяви, че „Елаците Мед“ е основен инвеститор и най-голям работодател в района на Етрополе и Средногорието.  Компанията допринася значително за трудовата заетост и благосъстоянието на домакинствата, за общинския бюджет, като предлага добри условия на труд, социална сигурност за работещите и техните семейства и конкурентни заплати. Той изтъкна приноса на компанията, която подобрява начина на живот в района.


„Планираме да продължим да създаваме работни места, да привличаме нови кадри, като им даваме причини да останат по родните си места“. Един от всеки 4 лв., които е изплатен за заплати в региона, е изплатен от „Елаците-Мед“.  Това дава финансова стабилност на региона. През 2023 г. Елаците-Мед генерира 55 млн. лв. брутни трудови доходи, като разходът на компанията е по-висок от тази сума“, каза Хамерс.


Според него един от начините демографският проблем да бъде преборен е със създаване на нови работни места и привличане на таланти. Той очерта три стъпки за това. Първата е стажантска програма на Група ГЕОТЕХМИН, в която до момента са взели участие над 500 души, като 300 са от региона. Втората стъпка е стипендиантска програма в няколко университета. За последните 4 години Група ГЕОТЕХМИН е предоставила над 60 стипендии на студенти. Третата стъпка са инвестициите в дуалното обучение. Тези програми не само подготвят младите хора за добра кариера, но и ги насърчават да оставят в родните си градове, защото виждат, че тук има отговорен работодател, който плаща редовно заплати, инвестира в иновации и устойчивост.


В своето изказване инж. Драгомир Драганов, изпълнителен директор на „Елаците-Мед“ АД, заяви, че компанията инвестира всяка година между 70 и 90 млн., за да си осигури конкурентноспособност. Средната работа заплата в момента в дружеството е 3087 лв., като има 18% ръст на заплатите за 2023г.  Приоритет на компанията е поддържане на материалното удовлетворение на хората и гарантиране на заетост в следващите 17 години“.


Инж. Драганов обясни, че дружеството има концесионен договор до 2031г. Но иска да гарантира  на хората по-дългосрочна заетост с увеличаване на концесионния срок до 2041г. „Правим всичко по силите си за удължаване на живота на предприятието, което работи вече 49 години“, каза той.


Според зам.-министърът на икономиката и индустрията инж. Николай Павлов, развита икономика и индустриални паркове за привличане на инвеститори могат да решат демографския проблем.


„Приоритетът ни е повишаване на конкурентоспособността на българската икономика, развитие на всички региони, което ще доведе до намаляване на разликите“, каза още той.


Работим за насърчаване на малките и средни предприятия и за това техният бизнес да носи добавена стойност. Разкриваме допълнителни възможности за навлизане на наши компании на чужди пазари. Голям плюс е наличието на големи, солидни работодатели, които са готови да инвестират постоянно, за да увеличават благосъстоянието на регионите. Малките и средни предприятия обаче са гръбнакът на всяка икономика. Развитието им би позволило да се намали неравенството в страната. Факт е обаче, че малките и средни предприятия са основно в 5 региона – големите градове и София, съобщи зам.-министърът на икономиката.


Образованието е инвестиция, която се възвръща най-бързо. То е ключово за справяне с демографската криза. Това заяви Таня Михайлова, зам.-министър на образованието.


Професионалното образование не е ограничаващо, то дава възможност за продължаване на развитието в университет или започване на работа. Затова то трябва да се развива, категорична бе тя.


Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, заяви, че Етрополе има очевидни природни дадености, които туризмът може да използва. Туризмът е идеален бизнес за градчета като Етрополе.


„Т.нар. „бавен туризъм“ започна да се налага след пандемията. Това е алтернативен туризъм – селски, еко и т.н. Това е възможност да се съсредоточиш върху присъствието си на дадено място, да опознаеш местните хора. Това е световна тенденция. Етрополе е идеално място за това, възможност да се чуе името на това прекрасно място, а и на други“, категорична бе Георгиева.


Голямата ни звезда Христо Стоичков бе специален гост на форума на „Стандарт“. В Етрополе Камата има детско-юношеска футболна школа, носеща неговото име, която отвори врати през 2004 г. Тя е напълно безплатна, като децата спят в общежитие.


„В моята школа, в която сега има 86 деца, държа на дисциплината. След 9 часа вечерта телефоните се прибират. Аз съм се хранил на една маса с тези деца, разхождал съм се с тях, карам ги да посещават манастира, да научат историята. Защото всичко започва с история – не можеш просто да целуваш герба, ако не знаеш историята“, категоричен бе големият българин. Той разказа, че в Етрополе са идвали световни и олимпийски шампиони, а от града са излезли над 20 шампиона. И заключи: „България е пълна с диаманти. Трябва само да ги полираме“.


Отношение на форума по демографските проблеми взеха също президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, главният икономист на КНСБ Любослав Костов, директорът на СИНПИ Калоян Паргов, ректорът на МГУ проф. Ивайло Копрев, ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров, директорът на ОПУ-София инж. Румен Сачански, гл. експерт в дирекция „Стратегическо планиране“ на МРРБ Моника Стоянова и членът на УС на БСК д-р Полина Карастоянова.


ИЗТОЧНИК: RWNEWS.BG