Номиналното равнище на брутния вътрешен продукт за третото тримесечие на 2008 г. е в размер на 18 555 млн. лева. Преизчислен в съпоставими цени, БВП се е увеличил с 5,6 на сто спрямо съответния период на предходната година.

Това съобщават от НСИ, цитирани от Money.bg

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност възлиза на 15 488 млн. лева в текущи цени. В сравнение с трето тримесечие на 2007 г., брутната добавена стойност реално се увеличава с 6,7 на сто.

Нарастването на БВП с 5.6 на сто се дължи основно на високия темп на добавената стойност в аграрния сектор - 37,8 на сто повече в сравнение с трето тримесечие на неблагоприятната за селското стопанство 2007 година.

В сравнение със същия период на миналата година, увеличението на добавената стойност на индустриалния сектор е 4.3 на сто, а на сектора на услугите е 3.5 на сто.

Добавената стойност, реализирана от аграрния сектор определя 10,7 на сто от общата добавена стойност за икономиката. Относителният дял на индустриалния сектор е 31,6 на сто, секторът на услугите заема най-голяма част от общата добавена стойност - 57,7 на сто.

От страна на крайно използвания БВП, разходите за индивидуално потребление нарастват реално с 3,2 на сто, а разходите за колективно потреблеление - с 0,8 на сто спрямо трето тримесечие на 2007 година.

Инвестициите в основен капитал бележат реално увеличение с 10,9 на сто. Оценката на индекса на физически обем на износа на стоки и услуги показва реално увеличение с 3,9 на сто, докато индексът на вноса на стоки и услуги показва увеличение с 2,9 на сто.