Българската Ветроенергийна Асоциация (БГВЕА) е силно обезпокоена от разпространението на фалшиви новини и неверни твърдения за негативното въздействие на вятърните генератори върху човешкото здраве и природата. В своя позиция асоциацията посочва, че ветроенергийният бизнес се сблъсква с все по-чести атаки в интернет пространството, социалните мрежи, както и с негативни обществени настроения в районите, където се развиват вятърни проекти.

Според БГВЕА дезинформацията застрашава енергийната независимост на страната и създава риск за изпълнението на националните и европейски цели и стратегии в областта на енергетиката и климата. От там допълват, че разпространението на фалшиви новини създава тревожност сред обществото и създава трудности пред реализирането на ветроенергийните проекти.

Асоциацията отбелязва, че е недопустимо публикуването на статии с невярно съдържание относно ветрогенераторите, без абсолютно никаква аргументация, анализ и експертиза. Вятърната енергетика е всъщност в основата на разрешаването на проблема с климатичните промени, като енергията, произведена от вятър е категорично и значително най-евтината към настоящия момент, посочват от БГВЕА.

От там допълват, че спекулациите за прекомерно въздействие на вятърните паркове са неоснователни, тъй като преди да бъде разрешен строежа на такъв обект, инвестиционното намерение преминава през редица проучвателни изследвания, изисква се издаването на експертни становища и разрешителни документи, които определят допустимото въздействие на проекта.

Освен това вятърните генератори представляват стандартно техническо оборудване, което е сертифицирано и отговаря на всички норми на ЕС. БГВЕА апелира да не бъде допускано възпрепятстване на ветроенергийни проекти у нас, а да бъде ускорен процеса по тяхното интериране, с оглед гарантиране на енергийната и икономическа стабилност на страната.