На заседанието на общинския съвет в края на март кметът Иван Гавалюгов ще внесе предложение община Ботевград да стане член на Асоциацията по ВиК в София област. Това заяви той в предаването „Още по темата” тази вечер.
Преди заседанието на общинския съвет ще бъде проведено и обществено обсъждане с участието на граждани и представители на Министерството за регионално развитие и благоустройство /МРРБ/, заяви кметът. Времето и мястото на обсъждането ще бъдат обявени допълнително.
Според Иван Гавалюгов влизането в Асоциацията е предначертано от държавната политика за реформа във водния сектор. Тя предвижда съществуването само на 28 ВиК-оператора на територията на България, по един за всяка област. Това е условието, за да се получат средства по ОП „Околна среда” и ОП „Развитие на селските райони” за подмяна на водопроводната мрежа.


Алтернативата е Ботевград да запази общинското си дружество, но трябва да търси банков заем за подмяна на водопроводната инфраструктура. Общините обаче са ограничени в размера на кредитите, които могат да взимат от банки, обясни кметът Иван Гавалюгов.
Предложението за влизане във ВиК-асоциацията ще бъде внесено през месец март, а през април трябва да бъде взето решение от Асоциацията за приемане на Ботевград като член.


„Влизането на Ботевград като член на ВиК-асоциацията на София област означава, че ние ще прехвърлим активите си за стопанисване и упраление на ВиК-София област, но тези активи ще си останат общинска собственост” – подчерта кметът Иван Гавалюгов. Той обясни, че в програмния период 2014-2020 година по ОПОС ще се финансират проекти само за селища с население над 10 000 души. В Софийска област това са 4-5 града, така че Ботевград има реални шансове да получи финансиране за подмяна на водопроводната мрежа. Реално действията по подмяна на водопроводната мрежа могат да започнат пез 2018г. – прогноизра той.


До 1 юли 2016г. е срокът за кандидатстване с проекти за водороводна инфраструктура на селища до 2000 души население по ОП „Развитие на селските райони”. Бенефициенти по тази програма са общините, но условието отново е на териорията на областта да има само един ВиК-оператор – заяви кметът Иван Гавалюгов.


В предаването „Още по темата” участва и управителят на ВиК Цветозар Гаврилов. Той съобщи, че услугата пречистване на отпадните води струва 65 стотинки и до седмица дружеството ще внесе искане до КЕВР за нова цена на водата в Ботевград. Ако предложението бъде прието, битовите абонати на ВиК „Бебреш” ще плащат по 1.80 лв. с ДДС за кубик вода.


До края на март дружеството ще районира града и ще ремонтира спирателните кранове, които в момента са асфалтирани при ремонта на улиците. Целта е при авария да се спира водата само на отделен район, а не на целия град, както е в момента