В Исторически музей-Етрополе на 19 септември 2024 г. от 17:00 ч. се откри гостуваща изложба от Регионален етнографски музей-Пловдив – „Песента на дървото”. Тя беше подредена и представена от своите автори – Лора Христозова – гл. уредник и д-р Биляна Попова – гл. асистент, Петко Тодоров – фондохранител. Гости бяха зам.-кмета на Община Етрополе г-жа Катя Симеонова, представители на други местни родолюбиви организации.


Посетителите бяха поздравени от децата от школата по изкуства – вокална група „Звездица” и тамбурашки оркестър към НЧ „Тодор Пеев 1871” с ръководители Павлин и Николета Христови. Те бяха прекрасно нагледно допълнение в разказа на изложбата.


Екипът на Исторически музей-Етрополе за първи път показа пред етрополската общественост резултат от реализирания проект, финансиран от Министерство на културата уникалната Острожка библия.


На 20 септември 2024 г. в три тематични туристически пешеходни маршрути бяха представени пред ученици от СУ „Христо Ясенов” – І. Емблематичните Религиозни храмове на Етрополе (начало 10:00 ч.). ІІ. По стъпките на Тодор Пеев, Васил Левски и другите комитетски дейци за извоюването на нашата свобода (начало 13:00 ч.). ІІІ. Паметници, паметни места и сгради, свързани с освобождението на града, воини, загинали за свободата на България (начало 15:00 ч.).


Учениците в края на всеки маршрут получиха подарък. Това бяха най-нова карта с туристическите забележителности, предоставена от Община Етрополе, диплена или картичка с музейна задача, отпечатан с финансовата подкрепа на Клуба на миньора и минното дело при Елаците-мед и Клуб „Спорт и здраве” – Етрополе, книгоразделители от Исторически музей-Етрополе, отпечатани по проекта, финансиран от Министерство на културата.