На 20, 21 и 22 септември в София се проведе ученическото републиканско първенство по шахмат. Дисциплината бе класически шах с време за мислене 1 час плюс 30 секунди добавка на ход. Шахматен клуб ,,Балканъ" взе участие с трима представителя - Симеон Владимиров и Едоардо Узунов при момчета до 13 г. и Богдана Дикова при момичетата до до 15 г. Ботевградските момчета бяха в изключително силна компания с участници и медалисти от европейски и световни първенства. Симеон и Едо постигнаха по три победи и се наредиха съответно 14-и и 18-и. 


При момичетата Богдана още първия кръг срещна суперфаворитката Йоана Кръстева от ШК ,,Елит". Нашето момиче започна прекрасно партията и в средата на играта имаше огромно позиционно преимущество. Направена грешка обаче помогна на Йоана не само да се съвземе, но и да вземе превес в играта.Така след 50 хода Богдана загуби спечелена партия. В следващите си партии тя постигна само победи и едно реми. Богдана завърши с абсолютно еднакви показатели със състезателката от ,,Спартак" Плевен Виктория Тодорова. Прекият двубой между двете също завърши наравно, но за сребърен медалист бе обявена плевенчанката, а Богдана завоюва бронзовото отличие.


Треньорът на клуба Галин Иванов е много доволен от представянето на децата, особено от това на Богдана, като този медал е първи исторически за клуба от държавно първенство. И то от второ участие на турнир от подобен ранг. На първото Симеон Владимиров раздели 8-11 място преди две години. Иванов е сигурен, че клубът ще постига още по големи успехи в близкото бъдеще и че децата ще надграждат уменията и постиженията си.