Левски сътвори най-голямата сензация от началото на мъжкото ни първенство, като победи в зала "Христо Ботев" в София шампиона Лукойл Академик със 105:100 в дербито от 6-ия кръг на НБЛ. "Сините" започнаха вихрено мача и водеха с 18 точки на полувремето. През втората част "студентите" направиха всичко възможно, за да изтръгнат победата и се доближиха на 3 точки разлика от противника, но в крайна сметка не успяха да предотвратят първото си поражение за сезона.

Играчите на Тити Папазов започнаха вихрено мача, поведоха набързо с 12:5 и установиха контрол върху мача. Превъзходството им в началото на двубоя продължи и "сините" спечелиха с 31:15 първата четвърт. През втората четвърт разликата достигна 25 точки, като Левски поведе с 58:33, а "студентите" изглеждаха безпомощни за всеобщо изумление.

В заключителните минути на втората четвърт "студентите" все пак успяха да стопят част от аванса на противника си, но ще трябва да извършат чудеса от храброст, за да си тръгнат от зала "Христо Ботев" с победа. Първото полувреме завърши с фантастична тройка на Асен Великов, който изстреля топката от собствената си половина, но въпреки това тя попадна по невероятен начин в коша със сирената за края на втората четвърт и авансът на домакините на полувремето бе смазващ - 64:46!

В третата четвърт "студентите" се вдигнаха на щурм и успяха да съкратят преднината на противника на 11 точки след края на третата четвърт, водени от разигралия се Кевин Крюгер. Новопривлеченият американски гард започна да ниже тройка след тройка и върна гостите в мача, като на моменти авансът на "сините" бе само 5 точки.

Последната четвърт бе много драматична. В нея Лукойл Академик започна по-добре и авансът на Левски започна да се топи. Все пак, Златин Георгиев - Голди вкара важна тройка за 86:77 и даде глътка въздух на "сините". Играчите на Любомир Минчев обаче отказаха да се предадат и се доближиха на 3 точки от Левски 3:40 минути преди края - 85:88. Маркъс Хол обаче вкара много важен кош за 90:85 и охлади надеждите на Лукойл Академик за обрат. Малко след това обаче пресечен пас на Васил Евтимов доведе до бърз кош на "студентите" - 90:88 и тук драмата достигна връхната си точка. "Сините" обаче запазиха хладнокръвие и задържаха преднината си докрая. По този начин те нанесоха първо поражение на Лукойл Академик от новия сезон и показаха, че "студентите" не са непобедеми.

Най-резултатен за победителите бяха Маркъс Хол и Станислав Славейков с по 22 точки, а Асен великов добави 19 от пейката. За Лукойл Академик новото попълнение Крюгер отбеляза 23 точки, а Кени Аделеке се отчете с 18.

ЛЕВСКИ - ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК 105:100 (31:15, 33:31, 17:24, 24:30)

ЛЕВСКИ: Хол 22, Славейков 22, Мортън 12, П. Иванов, Върбанов 4 (Зл. Георгиев 12, Евтимов 6, Великов 19, Ст. Георгиев 8, Цв. Иванов)

ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК: Крюгер 23, Стойков 15, Пикет 7, Ангелов 11, Аделеке 18 (Костов 5, Чанак 13, Николов 5, Банев 3)

Снимка: Костадин Андонов