В ход е процедурата  по финансово подпомагане на студенти по медицина и здравни грижи, регламентирана в новоприетия Правилник за организацията и реда на работа на Общинския фонд за подкрепа на професионалното развитие на кадри в сектор „Здравеопазване“ за Община Ботевград.


Общински фонд за подкрепа на професионалното развитие на кадри в сектор „Здравеопазване“ за Община Ботевград, на основание чл. 5, ал. 1, точка 5 от Правилника за организацията и реда на работа на Общинския фонд за подкрепа на професионалното развитие на кадри в сектор „Здравеопазване“ за Община Ботевград /наричан по-долу за краткост „Правилника“/ уведомява всички заинтересовани лица от община Ботевград, които са постъпили за обучение за придобиване на образователно-квалификационна степен „Магистър“ по Медицина или „Бакалавър“ по Здравни грижи по специалностите „Медицинска сестра“, „Акушерка“, „Рентгенов лаборант“, „Медицински лаборант“ и „Рехабилитатор“, че могат да кандидатстват за отпускане на стипендии, като подаването на заявления, заедно с прилежащите към тях документи, ще се осъществява при посочените по-долу условия и ред.


1. Съобразно чл. 13, ал. 1 от Правилника право да кандидатстват за финансово подпомагане чрез отпускане на месечни стипендии имат студенти от община Ботевград, които са постъпили за обучение за придобиване на образователно-квалификационна степен „Магистър“ по Медицина или „Бакалавър“ по Здравни грижи по специалностите „Медицинска сестра“, „Акушерка“, „Рентгенов лаборант“, „Медицински лаборант“ и „Рехабилитатор“.


2. На основание чл. 14, ал. 1 от Правилника кандидатите трябва да отговарят на следните условия за финансово подпомагане от Общинския фонд за подкрепа на професионалното развитие на кадри в сектор „Здравеопазване“ за Община Ботевград:


2.1.Да са български граждани;


2.2.Да са местни за Република България лица през последните три години, предхождащи годината на кандидатстване;


2.3.Да имат постоянен или настоящ адрес на територията на община Ботевград за последните три години, предхождащи годината на кандидатстване;


2.4.Да нямат задължения към Община Ботевград; 


2.5.Да не са поставени под запрещение;


2.6.Да не са осъждани за престъпление от общ характер;


2.7.Да са постъпили за обучение във висше учебно заведение по специалността медицина или здравни грижи;


2.8.Да не са прекъсвали обучението си за повече от една година, освен в случаи на заболяване или майчинство;


2.9.Да са сключили договор по чл. 235 от КТ, с цел последващо сключване на трудов договор с МБАЛ – Ботевград.


2.10.Обстоятелствата по точки от 2.1 до 2.6 включително се удостоверяват от кандидатите с попълване на Декларация – Приложение № 4 към Правилника. 


3. На основание чл. 18, ал. 1 от Правилника кандидатите за получаване на средства от Общинския фонд за подкрепа на професионалното развитие на кадри в сектор „Здравеопазване“ за Община Ботевград подават Заявление за сключване на договор по чл. 235 от Кодекса на труда /по Приложение № 1/, което е предпоставка за кандидатстване за отпускане на стипендия и с което заявяват желанието си за сключване на тристранен договор с Община Ботевград и с Управителя на МБАЛ – Ботевград. Вж. Забележка № 2 на стр. 3 от настоящото съобщение.


3.1. Заявлението по точка 3 се попълва съобразно Приложение № 1 към Правилника, като към него се прилагат следните документи:


- Лична карта - за справка, с цел удостоверяване на самоличността на кандидата при подаване на заявлението;


- Удостоверение за записан семестър по специалността медицина/здравни грижи по медицина във висше учебно заведение в Република България;


 -  Копие от заверена студентска книжка – при преминат първи семестър в първи курс или при завършен първи или по – горен курс по съответната специалност;


4. Едновременно със заявлението по точка 3, на основание чл. 18, ал. 3 от Правилника кандидатите подават и Заявление за кандидатстване в процедура по отпускане на финансови средства за стипендия, което се попълва по Приложение № 3 към Правилника. Към него се прилагат и следните документи:


 - Декларация, попълнена съобразно Приложение № 4, за удостоверяване на обстоятелствата по точки от 2.1. до 2.6., изброени по-горе;


- Копие от документ, удостоверяващ провеждането ежегодно на задължителен летен стаж за период от 20 дни, по реда на чл. 15, ал. 7 от Правилника – изисква се след като кандидатът вече е преминал първата година на финансиране и се отнася за студенти след завършен първи или по-горен курс; Вж. Забележка №  4 на стр. 3.


- Копия от документи, удостоверяващи обстоятелството, че кандидатът е прекъсвал обучението си за повече от една година  - само при заболяване или майчинство /при наличие на такива случаи/;


- Договор по чл. 235 от КТ – Приложение № 2 – представя се в три еднакви екземпляра, попълнен с данните на кандидата, посочени в точка 2 от договора и подписан на последна страница от него. Вж. Забележка № 2 на стр. 3.


5. Документите по точка 3.1. и точка 4 се подават в Центъра за информационно обслужване на гражданите, на гише „Деловодство“, в сградата на Общинска администрация – Ботевград, всеки делничен ден от 08,30ч. до 17,30ч., или на официалния електронен адрес на общината – obshtina@botevgrad.org, както и по куриер или чрез съответния пощенски клон, на административен адрес - Община Ботевград, гр. Ботевград, пк. 2140, обл. Софийска, пл. „Освобождение“ № 13, в срок до 14.10.2024г. включително.


6. Условията за финансиране, както и процедурата за финансово подпомагане са конкретизирани в чл. 15 - чл. 17 от Правилника, който е прикачен като отделен файл към настоящото съобщение. 


ЗАБЕЛЕЖКИ! 


1. Във връзка с разпоредбата на чл. 18, ал. 2 от Правилника уточняваме, че тристранният договор – Приложение № 2, който е посочен към документите по Заявлението -  Приложение № 3, ще бъде предоставен за подписване от страна на кмета на общината и от управителя на МБАЛ-Ботевград, след като комисията е разгледала представените от кандидата документи и същия бъде одобрен като стипендиант.


2. Студентите, записани за обучение в първи курс по допустимите съгласно Правилника специалности и степени на обучение, описано в точка 1 от настоящото съобщение, могат подават заявления и документи за кандидатстване за отпускане на стипендии след завършен 1-ви семестър на 1-ви курс по съответната специалност. 


3. Одобрените за отпускане на стипендии кандидати се задължават след завършен първи курс да провеждат ежегодно задължителен летен стаж в МБАЛ - Ботевград за период от 20 дни без трудово възнаграждение, като при това условие е допустимо кандидатът да е сключил друг вид трудов договор през останалото време от годината, със съгласието на управителя на лечебното заведение. 


4. Документът за проведен задължителен летен стаж, който се изисква съгласно чл. 18, ал. 3, точка 5 от Правилника не се представя при кандидатстване за отпускане на стипендия за първи път. 


7. Приложение - Образци за попълване във формат „word“ – тук  и Правилник - тук


За контакти и въпроси – В. Филипова – 0723/69162