След броени дни, на 12 октомври ще отбележим Деня на българската община и местното самоуправление. Преди 26 години Националното сдружение на общините в Република България взема решение 12 октомври да бъде отбелязван като Ден на българската община. На тази дата през 1882 г. в брой 117 на Държавен вестник е публикуван Закон за общините и градското управление.


По този повод, в предаването на Балканец “Лица и теми от Софийско“, решихме да покажем как една българска община като Етрополе може да бъде просперираща и процъфтяваща чрез успешно партньорство с бизнеса. Етрополе е един от добрите примери у нас, за ползотворно партньорство с бизнеса, при което общественият интерес е защитен и гарантиран.


„Елаците-Мед“ и Група „Геотехмин“ са едни от малкото компании у нас, които подпомагат общините и значими за обществеността проекти. По инициатива на проф. Цоло Вутов, компаниите „Геотехмин“, „Елаците-Мед“, „Геострой“ и “Геотрейдинг“, основават благотворителната програма „Българските добродетели“.


През последните 5 години до момента, над 170 проекта са реализирани по тази програма. Най-значимите сред тях – ремонтът на СУ “Христо Ясенов“, реновиране и възстановяване на плувния басейн, ремонт на покрива на Болницата и енергийна ефективност на етаж от Медицинския център, закупуване на медицинска апаратура.


Тази година „Българските добродетели“ се поднови с 3-годишен договор с община Етрополе. На 10-ти октомври 2024 г. ще бъдат открити реновираните детски градини – „Слънчице“ и „Звънче“. Работи се по изграждането на паметник на В. Левски.


Извън програмата, от 2016г. досега, „Елаците Мед“ и Група „Геотехмин“ са дарили над 6 млн. лв. - ежегодно при форсмажорни обстоятелства – наводнения, поддръжка на пътища, благотворителни кампании.


Още за ролята на „Елаците-Мед“ за развитието на община Етрополе, в предаването на "Балканец" - „Лица и теми от Софийско“, със събеседник: инж. Васил Шишков - директор на Рудодобивен комплекс на „Елаците-Мед“: