На тържество в ДГ "Детелина" в село Врачеш малката художничка Мария Попова получи грамота от Фондация "АФА - България" за участието си в петото издание на Националните номинации "Най-големият малък приятел на животните и природата"


Кметът на село Врачеш Драгомир Григоровски и началникът на РУО - София-област Росица Иванова уважиха тържеството на ДГ "Детелина" и аплодираха невероятната Мария Попова, която получи двойна награда. Освен грамота от Фондация "АФА - България", и специален подарък от Регионалното управление на образованието - София-област.


Наградената рисунка на Мария представи Детската градина на 10 юли 2024 г. на организираната в Народното събрание изложба "Децата на България за бъдещето на Планетата".


Екоинициативата на Фондация "АФА - България", в тазгодишното издание на която участват 97 детски градини и училища от страната, има за цел да обедини усилията на обществото за формиране на ново екологично мислене и поведение. Провелата се изложба в Народното събрание е заключителният етап на детския форум.


Директорът на ДГ "Детелина" в село Врачеш Зорница Ташева, кметът на селото Драгомир Григоровски и началникът на РУО – София област Росица Иванова се включиха със собствени отпечатъци в оформянето на короната на т.нар. "Дърво на хармонията", което се предава между учебните заведения, за да напомня за необходимостта от усилията на всички ни за опазване на планетата Земя.


Децата от ДГ "Детелина" бяха активни участници и в екоспектакъла на Театър Приятели и Природа "Малкият, голям Мук", съобщава пресцентърът на Регионалното управление на образованието – София област.


През миналата учебна година в детската градина гостува фондация “АФА“, която изнасе куклен спектакъл пред малчуганите с екологична насоченост. След представлението децата от големите групи, по желание, имаха възможност да създадат рисунки по темата. Около 100 рисунки бяха изпратени на адреса на организацията. От “АФА – България“ избраха 10, при които са използвани различни материали и техники на рисуване. Рисунките бяха публикувани на страница на фондацията във Фейсбук. С гласуване бе определана една, на Мария Попова, която взе участие в тазгодишната изложба “Децата на България за бъдещето на планетата“, представена в Народното събрание. Експозицията е заключителен етап от националните еко-номинации “Най-големият малък приятел на животните и природата“. Директорът на детската градина Зорница Ташева е поканена на изложбата, за да й бъде връчена почетна грамота. Но тъй като е била възпрепятствана, тя е отправила покана към представителите на “АФА – България“ да гостуват на детската градина. Те се отзоваха на поканата миналия четвъртък. На състоялото се по този повод тържество малката Мария получи своята награда.   


Многобройни са инициативите в детската градина, които изграждат екологична култура при децата – открити уроци за разделно събиране на отпадъци, рециклиране, опазване на природата и други. Една от тях бе осъществена със съдействието на родителите. Те помогнаха за оформянето и засаждането на четири градинки с цветя в двора на детското заведение, за които малчуганите редовно се грижат. Това сподели още директорът на ДГ “Детелина“ Зорница Ташева. 


Сн.: Детска градина "Детелина" - Врачеш