По традиция начало на празничната програма на шестото издание на Фестивала на бъчвата във Врачеш поставиха Младежки духов оркестър и мажоретни състави при Народно читалище “Христо Ботев“ – Ботевград. Поздрав към присъстващите отправи кметът на селото Драгомир Григоровски. Той подчерта, че този празник пази силата и здравата традиция на бъчварството, което се предава от поколение на поколение, та чак до днес. Кметът на Врачеш пожела здраве на майсторите-бъчвари, както и успешна реализация на тяхната продукция в страната и извън нейните предели. На присъстващите той също отправи пожелания за здраве и весел празник. 


Приветствие поднесе и зам.-кметът на Ботевград Борис Борисов: “За мен е удоволствие за поредна година да сме заедно и да открием шестия пореден Фестивал на бъчвата в село Врачеш. Бъчвата е многовековен символ на селото. Освен символ е и поминък, който назад във времето е осигурявал прехраната на по-голяма част от семействата във Врачеш и продължава да осигурява препитание и в днешни дни. Аз съм уверен и убеден, че запазвайки тази традиция, дири чрез този фестивал, който провеждаме ежегодно, това ще е поминък на село Врачеш и за много, много години напред. 


Използвам случая, за да пожелая на всички майстори-бъчвари и на техните семейства да бъдат здрави, да имат крепки ръце и все така целеустремено да продължават да вършат тази свята работа и да я предават на поколенията! На всички останали гости пожелавам хубаво настроение с програмата, подготвена от Кметство Врачеш, да опитате от вината, да се включите в традиционните български хора!“.


Зам.-кметът Борисов използва случая да поздрави и всички общински служители с Деня на българската община, който се отбелязва на днешната дата – 12 октомври, и отправи благопожелания към тях.  


Фестивалът на бъчвата се провежда около Петковден. На този ден в миналото врачежани празнували събора на родното си място. И това не било случайно. Смята се, че Петковден е завършък на лятото и есента, а с това и на активната стопанска работа. Водещите на програмата припомниха накратко историята на селото и личностите, с които то се слави. 


А както е известно, бъчварството е отколешен поминък на населението. До днес то осигурява препитание на десетки семейства. Като на всеки Бъчфест, майсторите-бъчвари предлагат своята продукция и демонстрират процеса по изработка на бъчва – от оформянето на суровия дървен материал до сглобяването на крайния продукт. 


Празничната програма ще продължи през целия ден. В нея участват самодейци от община Ботевград и от други населени места. Предлага се дегустация на вино, а по протежение на главната улица в селото са подредени сергии със сувенири, сладкарски изделия, скари и напитки.