Ябълките съдържат уникално органическо вещество, което играе важна роля за циркулацията на кръвта, ритмичната работа на сърцето и дълголетието, пише вестник "Дейли експрес", цитиран от БГНЕС.

Магическият химикал – епикатехинов полифенол – бил открит в особен сорт английски киселици, които вече не се консумират на Острова. Учени от Института за хранителни изследвания в Норич доказали, че епикатехиновият полифенол успокоява артериите и увеличава притока на кръв. Той е в състояние драматично да намали (до 21 процента) артериалното стеснение вследствие натрупване на мастно вещество, което от своя страна намалява кръвното налягане и редуцира риска от инфаркт или инсулт.

При доброволците, участвали в експеримента, били забелязани и допълнителни подобрения: тяхната васкуларна възраст – тоест възрастта на кръвоносните им съдове, а не реалната им възраст – се "подмладила" със 17 години. Използвайки архивите за хората, живели в Хартфордшир в периода 1821-1961 г., където е доказано, че са растели само ябълки с високо съдържание на епикатехинов полифенол, учените установили, че при тях се забелязвали със 63 процента повече случай на дълголетници, достигнали над 82-годишна възраст.