Парите са ключът към по-дълъг и по-здравословен живот, показва ново проучване.

Хората, които са по-богати и по-добре образовани, е по-малко вероятно да развият заболяване и умират на по-късна възраст, от хората, които са по-бедни и по-нискообразовани. Проучването, осъществено от Съвета за икономически и социални изследвания, установило още, че тези, които избират да се пенсионират по-рано, също е по-вероятно да имат по-дълъг живот.

По-нискообразованите и с по-малко пари хора, е по-вероятно да твърдят, че са депресирани или да страдат от заболявания като високо кръвно налягане, диабет и наднормено тегло, показва проучването. В изследването са участвали 12 000 възрастни хора, като най-ясно тези ефекти се наблюдават при хора на 50 и 60-годишна възраст.

Учените открили още, че хората, които извършват благотворителна дейност, често са по-здрави от тези, които не се занимават с това. "Ранното пенсиониране обикновено е добро за здравето на хората и за тяхното благосъстояние, освен ако не им е било наложено на сила", считат учените. "Тези хора, които са били принудени да се пенсионират рано, обикновено имат по-лошо психическо здраве от тези, които се пенсионират в нормална възраст. Тези хора, от своя страна, имат по-лошо психическо здраве от хората, които доброволно да се пенсионирали по-рано", считат още изследователите.