120 159 са сметките за консумирана електроенергия, които през октомври месец са платени безкасово на територията на Западна България. В областите Благоевград, Кюстендил, Перник и София област безкасово са платени близо 21 900 фактури за електроенергия. Запазва се тенденцията за увеличение броя на безкасовите плащания сред всички клиенти на ЧЕЗ, като през изминалия месец ръстът е с 1 % спрямо септември 2008 г. Въпреки това все още съотношението касови към безкасови плащания е 8:1.

Брой безкасово платени фактури за електроенергия през октомври по области:
 Благоевград – 5651
 Кюстендил – 3505
 Перник – 3600
 София област – 9132

Същевременно, през октомври месец, чрез безкасови начини за разплащане са погасени сметки на стойност малко над 8 милиона лева, което представлява 16% от всички постъпления на компанията през месеца. Най-много сметки и за най-висока стойност са платени чрез директен дебит (или разплащателна сметка), което прави този начин за безкасово разплащане най-предпочитан от клиентите на ЧЕЗ. От всички безкасови плащания 51% са чрез директен дебит, 41% са през системата на ePay.

От безкасовите начини за плащане жителите на Благоевград, Кюстендил, Перник и София област също най-много предпочитат директния дебит (40%) и интернет разплащанията (30%). Интересно е, че разплащането чрез ПОС терминал е най-предпочитано от потребителите в Благоевград и Кюстендил. 42% от всички фактури за плащания по този начин, направени през октомври месец на територията на Западна България са в Благоевград и Кюстендил.

Снимка: Аktualno.com