Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) обсъди и прие за изпълнение незабавни мерки за осигуряване на безопасността на движение на влакове след създалата се в сряда ситуация, при която два пътнически влака бяха насочени по грешка да се движат един срещу друг. Бързата и адекватна намеса на дежурния ръководител движение, който изключи напрежението в контактната мрежа, спиря навреме движението на влаковете.

„Независимо от създадената ситуация, нямало е да се стигне до удар”, категоричен е инж. Иван Бакалски, директор на поделение „Сигнализация и телекомуникации” в НКЖИ. „Движението на влаковете по един железен път се налага поради извършваните ремонтни дейности в участъка Владо Тричков – Реброво. В такива ситуации се действа по стандартна процедура и при липса на сигнализация, скоростта на влаковете е достатъчно ниска (до 25 км/ч в района на гарата и до 40 км/ч между гарите), за да се даде възможност за визуален контакт и навременна реакция от страна на машинистите.

Заради този инцидент НКЖИ одобри краткосрочна програма за модернизация на сигналните системи като се даде приоритет на гарови системи на двойни жп линии със специализирано движение и се осигури двупосочно действие на сигналната техника. В тази връзка НКЖИ ще отправи искане за отпускане на допълнителни средства от държавния бюджет до Министерството на транспорта и Министерство на финансите. Ще се инструктират всички служители на НКЖИ с конкретния случай и да бъдат инструктирани за реакция в подобна ситуация, както е ще се проведе вътрешен изпит в системата на НКЖИ.