Вчера добре известният хардуерен производител nVidia представи официално компютърната система Tesla Personal Supercomputer, която според компанията осигурява мощност като за цял клъстер от работни станции, но само за малка част от това, което биха стрували те, предаде PCworld.bg.

"Чудовището" Tesla Personal Supercomputer е резултат от сътрудничеството на nVidia с няколко други хардуерни компании.

В сърцето му е графичния процесор Tesla C1060 GPU, базиран на архитектурата за паралелни изчисления CUDA - именно на него се дължи огромната производителност на системите.

Според nVidia компютрите, оборудвани с този GPU, ще имат 250 пъти по-голяма изчислителна мощ от тази на стандартните работни станции и ще дават възможност за провеждане на сложни симулации, експерименти и тежки изчисления каквито в момента се правят от скъпи суперкомпютърни организации от тип "клъстер", които струват около 100 пъти повече от една Tesla машина.

Графичната карта Tesla C1060 ще се продава отделно за около $1700, а настолните персонални суперкомпютри, оборудвани с нея, ще струват малко под $10 000 ($9995 според официалната информация от nVidia).

Изчислителната мощ на въпросните машини ще се равнява на около четири терафлопа (Tera-FLOPS), т.е. 4 трилиона операции с плаваща запетая в секунда, твърди говорителят на компанията Андрю Хъмбер (Andrew Humber).

Според nVidia, подобни "GPU-базирани персонални суперкомпютри" вече се използват за изследванията в някои от водещите научни организации по света като Института "Макс Планк", Университета на Илиноис, Кеймбриджкия университет и др.

Сред компютърните производители, които ще предлагат Tesla Personal Supercomputer варианти пък има имена като Asus, Dell, Lenovo, както и няколко други европейски, азиатски и американски системни интегратори, специализирани в направата на системи и работни станции за тежки изчисления.