Италианска компания представи робот-хирург, който прави т.н. безкръвни операции.

Роботът "Алтаир" е бил изпробван при операции на черния дроб с минимална загуба на кръв. Очаква се той да бъде полезен и при бъбречни операции. "Безкръвният оператор" използва нискочестотни електрически импулси, за да повиши температурата в органите.

При това повишение на температурата кръвта се втвърдява и хирурзите правят разрези, без да пукат кръвоносни съдове. Машината е като гребен, чиито зъби са като миниатюрни игли. Те разпръсват топлина и втвърдяват кръвта, обяснява Акиле Лучо Гаспари от университета "Тор Вергата" в Рим, който помогна при създаването на робота.

Преди да бъде изпитан в операции на черния дроб у 14 пациенти в Рим, "Алтаир" е бил изпробван върху мишки и прасета. Клиничното му изпитание е било успешно. Не е имало нужда от кръвопреливане, а постоперативният период е бил намален. При този тип операции се губи обикновено по 1 л кръв.

Когато е бил използван роботът, кръвозагубата е била само 250 мл кръв. "Алтаир" ще бъде изпитан в международни медицински центрове с по-голям брой пациенти, преди да бъде пуснат на пазара. Безкръвни операции са правени досега в САЩ с помощта на робота "Да Винчи", който е сходен с "Алтаир".