Премиерът Сергей Станишев беше преизбран за лидер на управляващата в коалиция Българска социалистическа партия (БСП) с гласовете на над 97 на сто от делегатите на 47-мия конгрес на партията. Интригата във втория и последен ден на форума: социалистите влязоха в противоречие при избора на останалите членове на Националния съвет на партията - конгресът преименува Висшия съвет в Национален съвет на партията - като бламираха председателя си при първото му предложение след преизбирането му на поста.

След първия тур на изборите от 119 членове, подложени на пряк избор за Висшия съвет, едва 27 успяха да получат повече от 50 на сто от гласовете, за да влязат в него. Начинът на избиране на останалите 92-ма скара социалистите в залата. Премиерът Сергей Станишев предложи да се проведе втори тур на тайно гласуване. Татяна Дончева го репликира, а след прегласуване по искане на Кирил Добрев, подкрепен от Таско Ерменков, залата го отхвърли.

„Навлизаме в много важен, решаващ период, преди предстоящите парламентарни и европейски избори. Висшият съвет, който ще взема тежки и отговорни решения от името на партията, в това число и от името на делегатите на конгресал, трябва да има и висока, и морална легитимност”, отбеляза Сергей Станишев.

„Думите за висока моралност и легитимност са много хубави, стига да не се сблъскват с истинската реалност – тя е системата на гласуване, което позволява игри с листи”, посочи Татяна Дончева.

„Другарки и другари, нека с първото гласуване, след като с такова огромно мнозинство избрахме нашия председател да не го бламираме, много ви моля”, чуваха се реплики в залата.

Станишев каза, че не възприема като бламиране отхвърлянето на неговото предложение. По думите му в ръководството имало свежа кръв, защото 70 от членовете му били на възраст до 35 години.

Избраните от БСП народни представители, министри, кметове, областни управители и евродепутати да не могат да бъдат председатели на общински, областни, районни и градски структури на партията, реши още 47-мият конгрес на социалистите, но това няма да важи за вече избрани лидери на организации.

Конгресът разписа в новия партиен устав и възможност по преценка на Националния съвет кандидатите на БСП за публични длъжности да бъдат излъчени след вътрешнопартийни избори. Песента "Моя страна, моя България" официално стана химн на БСП. Останалите символи на партията са червената роза, но вече разцъфнала и петолъчката.

Сергей Станишев заяви в заключителната си  реч пред конгреса, че предстоят много тежки месеци на политически схватки с опоненти, които излизат извън границите на демократичната рамка. По думите му пред него предстояли и много изпитания като лидер на левицата. Той определи като насочени към обществените проблеми дискусиите на форума.

Според Станишев тройната коалиция е направила много за модернизирането на страната, но за да бъдат завършени идеите и амбициите, е нужен още един мандат в управлението. Лидерът заяви, че БСП е сплотена и способна да води политически битки, които предстоят. През последните години сме имали не малко проблеми, значителна част от тях сме създавали и създаваме сами и с разноговоренето, и със споделянето на едно или друго пред медиите, призна Станишев. В заключение той допълни, че няма да толерира подобно поведение.