Изплащането на 13-та заплата или коледни надбавки ще бъде изключително опасно за българската икономика, заявява председателят на Българската стопанска камера Божидар Данев.

Не трябва да има никакви коледни надбавки, не трябва да има никаква 13-та заплата, защото ние започваме да клатим сериозно българската икономика и това може да доведе допълнително до много сериозни затруднения, изтъква Данев.
Той призовава към „въоръжаване с малко търпимост" - цялата нация трябва да бъде мобилизирана и да мисли за развитието на страната ни в следващите години.

Според Данев всяко изплащане на 13-та заплата ще увеличи натиска върху икономиката и ще ускори настъпването на кризата в България.

В последните пет години ръстът на работните заплати е изпреварил три пъти този на производителността на труда.
Доходите реално с отчитането на инфлацията са нараснали с 10,4 на сто, докато производителността - с 2,9%, информира още председателят на БСК.

През 2007 г., в сравнение с 2005 г., брутните заплати в България са нараснали с 39%.
Увеличението за този период за 27-те страни е 10%, т.е. прирастът у нас е около 4 пъти по-голям.
В сравнение с България, по-висок е темпът на растеж само в Естония - с 13 пункта, и в Литва - с един пункт.

В същото време по равнище на БВП на зает България е на последно място. Средното равнище за 27-те страни е 7.8 пъти по-голямо.

Най-голямо е изоставането на България от Люксембург - 15.2 пъти, Ирландия - 12.5 пъти, Белгия - 10.6 пъти, Франция - 10.2 пъти, Швеция - 10.1 пъти.
В Румъния производителността е по-висока с 47%, Латвия - 2.1 пъти, Литва - 2.3 пъти, Естония - 2.9 пъти, Полша - 2.9 пъти, Словакия - 3 пъти.

В страните от ЕС производителността изпреварва растежа на заплатите. През 2006, в сравнение с 2005 г., средно за 27-те страни увеличението на производителността е по-голямо от растежа на средния годишен доход на един зает в сектора „индустрия и услуги" с 1.1 пункта.
Освен в България, растежът на заплатите е по-голям от растежа на производителността и в Латвия - с 4.9 пункта, Словакия - с 3 пункта, Белгия и Франция - с 0.4 пункта.

В момента кризата е спряла ръста на заплатите и в това ще се прояви нейният оздравителен ефект, коментира Божидар Данев.

В същото време обаче ще бъдат съкратени още хиляди работници в отрасли като тежката химия, в малките и средни предприятия и в строителството.

Някои фирми ще преминат в сивия сектор, а други ще фалират, прогнозира Данев, като допълва, че очаква безработицата през 2009-а да бъде с двуцифрени стойности.

През 2007 г. около 67% от преките чуждестранни инвестиции са за финансиране на банките в България и покупка на недвижими имоти.

Световната финансова криза ще ограничи чуждестранните инвестиции за кредитиране на продажбите на недвижими имоти.
Това ще се отрази и върху икономическия растеж на страната и производителността на труда, сочи още анализът на БСК.