Три каменни саркофага от римската епоха разкопаха варненски археолози на ул. "Ангел Кънчев" в района на Рибната борса, на метри от най-оживения варненски пазар, след като в петък на тях се натъкнаха работници, копаещи канал.

По-всяка вероятност находките са част от некропол, разположен извън античния Одесос, от южната страна на древния път за Марцианополис (дн. Девня). В същия район преди малко повече от две десетилетия археолозите са разкопали шест други погребения от същата епоха - II-III в. сл. Хр.

"За точната датировка на находките ще може да се говори след почистването на бронзовите монети, намерени в гробовете", коментира археологът Веселин Иванов.

Съгласно древния обичай монетата е била поставяна под езика на мъртвеца, за да плати на лодкаря Херон, който да го преведе през река Стикс в царството на мъртвите. Освен монетите в гробовете бяха намерени ритуални керамични и стъклени съдове с благовония (балсамарии), глинени лампи и др. предмети.

От третия саркофаг днес бе извадена и зелена метална стригила - използвана за почистване на тялото, предимно от атлети след продължително натоварване.

Поради малкото оставени дарове във втория отворен гроб археолозите предполагат, че в него е била положена жена. Костите са силно разложени и по тях трудно би могло да се прецени дали са на мъже или на жени, но се предполага, че двама от погребаните са мъже.
Междувременно директорът на РИМ - Варна, д-р Валентин Плетньов коментира, че районът попада извън границите на археологическия резерват "Одесос" и по тази причина изкопите не е задължително да бъдат оглеждани от специалисти археолози.