Най-високите температури през декември ще бъдат между 16 и 21 градуса, а най-ниските - между минус 12 и минус 7 градуса. Това съобщи ст.н.с. д-р Латин Латинов, метеоролог в НИМХ-БАН, представяйки прогнозата за месеца.

През декември средната температура се очаква да бъде близка до нормалната, която за Северна България и високите полета е около 0 градуса, в Тракийската низина - между 1 и 3 градуса, по Черноморието и долината на река Струма - между 2 и 5, а в планинските райони - от минус 5 до минус 1 градуса, каза още Латинов за БТА.

Сумата на валежите през декември в повечето райони ще бъде по-голяма от нормалната, която за равнинната част на страната е между 30 и 60 литра на квадратен метър, за планините по Черноморието и долината на река Струма - от 50 до 80, а за най-южните райони - до 120 литра на квадратен метър.

Слдедващия месец времето в страната по-често ще бъде предимно облачно и мъгливо, като дните с такива атмосферни условия ще бъдат между 12 и 20, а слънчевите - около 3. Броят на дните с валеж ще бъде между 6 и 10.

През първото и второто десетдневие времето ще бъде предимно облачно с чести превалявания, предимно от дъжд. Те ще бъдат по-значителни около 10 декември, когато ще вали и сняг.

Относително стабилизиране на времето - временно спиране на преваляванията и намаление на облачността, ще има около 2 и 15 декември.

През третото десетдневие времето ще бъде променливо. Най-голяма вероятност да вали има около 23 декември и в края на десетдневието. Относително по-студено ще бъде през първите дни на десетдневието, прогнозира синоптикът.