С настъпването на астрономическата пролет страната за пореден път тази година се покри със сняг. В някои области снежната покривка достигна рекордни за годината размери.

През цялата нощ не е спрял снеговалежът в областите Кюстендил и Благоевград, съобщиха от Национална агенция "Пътна инфраструктура". Сняг вали в района на Банско, Разлог, Гоце Делчев и Сандански.

Половин метър сняг има в района на Конявския проход по пътя София - Кюстендил и продължава силно да вали.
Движението е изключително затруднено и се осъществява при зимни условия, с вериги. ТИР-ове чакат при отбивката за Углярци в село Извор.

Пътят се опесъчава, но не се почиства. На пътното платно има няколко сантиметра сняг и лед, образували са се коловози. Коли с македонска регистрация се движат без вериги. По информация на ловджии в село Извор - по пътя към Кюстендил има закъсали леки коли. Движението е сравнително слабо, леките коли обикновено се движат зад камионите, които опесъчават пътя. Видимостта е намалена.

Почистени от снега са подстъпите към Конявския проход, но там вятърът навява сняг върху пътното платно.

На Предела снежната покривка е 40 см. Заснежен е пътят Радомир - Кюстендил. Въведена е временна организация на движението на тежкотоварни автомобили, като движещите се по път I-6 от Радомир до границата с Кюстендилска област се отклоняват по път Е-79 от Радомир към Долна Диканя.

Почистен и опесъчен е главен път Е-79, няма проблеми през прохода Владая. Натоварено е движението на изхода на столицата при "Княжево". Колони от коли има при Владая. Ситен мокър сняг продължава да вали вече повече от десет часа.

Пътят е хлъзгав, не е почистен и не е опесъчен, но заради многото автомобили и температурите близки до нулата, снегът се разнася. Кал, сняг, лед и киша се е натрупал от двете страни на булевард "Цар Борис ІІІ" и между двете платна и стеснява пътя. Огромни дупки са се образували на бул. "Цар Борис ІІІ" в платното в посока изхода на София след кръстовището с околовръстен път. Там пътят е силно разбит, дупките са пълни с вода, за да ги избегнат, шофьорите карат в насрещното движение. Заради ремонт платното в посока София е стеснено.

Температурата в "Княжево" е минус един градус, във Владая - минус два. Видимостта е намалена заради снеговалежа. При Владая има мъгла. На Владая натрупаният сняг е около 15 сантиметра край пътя. Обстановката е зимна, колите се движат на големи дистанции една от друга и с по-ниска скорост. Изпреварването е затруднено и ограничено.

Спрял е снеговалежът на територията на Пазарджик. С оглед на очакваното усложняване на метеорологичната обстановка НАПИ съветва водачите на МПС да не предприемат пътувания в южните части на страната и в Рило-Родопската област, освен ако това не е крайно наложително.

В района на Велинград и Пещера автомобилите задължително трябва да бъдат оборудвани с вериги, съобщиха от Национална агенция "Пътна инфраструктура". Заснежени са пътищата в района на Велинград и високите места над Пещера, Цигов чарк и Юндола. Снежната покривка е над 30 см. Автомобилите задължително трябва да бъдат оборудвани с вериги.

В района на АМ "Тракия" не вали, пътната настилка е почистена до черно.

Агенцията ще продължи да дава информация за състоянието на пътищата в областите със снеговалежи. Областните пътни управления и пътноподдържащите фирми работят на 24-часов режим.

Обилните снеговалежи през изминалата нощ причиниха прекъсване на електрозахранването в Югозападна България, съобщиха от ЧЕЗ. Аварийните екипи имат сериозни проблеми с придвижването заради падналия над 65 сантиметра сняг. Привлечени са допълнителни екипи от Самоков и Дупница за справяне с извънредната ситуация в Кюстендил, където положението е най-тежко. Там без захранване са 70 села. Екипите на ЧЕЗ използват моторни шейни, за да локализират авариите.

Основните райони с проблеми в захранването са селата около Кюстендил, Петрич и Симитли. Без захранване е митницата на Гюешево, където тежки товарни автомобили са заседнали в снега и не позволяват на аварийните екипи на ЧЕЗ да достигнат до граничния пункт.