От GreenPeace обвиниха Apple заради потенциално опасни химикали използвани в iPhone. От центъра за "Опазване на околната среда" (CEH) повдигнаха въпроса този понеделник и казаха, че е възможно да преследват компанията по законов път.

Според говорителя Чарлз Маргулис, нивата на phtalates (група химични съединения, използващи се главно като "пластмасолизатори", т.е. материали, които повишават устоичивостта) в iPhone-ът са в разрез с законите на Калифорния, и главно с Поправка 65.

От щатът приготвят лист с токсичните химикали, описани от тази поправка, каза Кокс (друг говорител на CEH), и въпреки постоянното му обновление, той не указва кое е безопасното допустимо ниво.

"Ако сте над това ниво - сте в нарушение", каза Кокс. "В общи линии, това което казваме в предупреждението ни към Apple е, че телефонът излага потребителя на ниво по-високо от допустимото."

 Предупреждението е със срок от 60 дни. Ако от Apple не се съгласят на уговорката да изтеглят всички iPhone-и от пазара и да дава ясни и обосновани предупреждения преди да продава бъдещи телефони, ще бъдат съдени, заканиха се от GreenPeace.