Майкрософт пусна днес официалната бета версия на Microsoft Exchange Server 2010, който е част от семейството продукти за интергрирани комуникации на компанията.

Това е първият от новото поколение сървъри, създаден с възможност да бъде използван от клиентите както на място в техните компании, така и като онлайн услуга.

Новата версия на продукта предлага нови интегрирани функции за архивиране на електронната поща и намаляване на разходите за комуникации.

С Microsoft Exchange Server 2010 бизнесът може да постигне по-ниски разходи чрез по гъвкавите възможности за имплементация и управление. Новата версия дава възможност за опростяване на начина, по който организациите обезпечават непрекъснато работещи комуникации и възстановяването на информация при възникването на проблемни ситуации, което означава, че администраторите отделят по-малко време за управление на имейл системите.

Exchange 2010 подобрява производителността, работейки с по-евтините, директно свързвани системи за съхранение на данни (Direct Attached Storage - DAS), позволявайки на организациите да намалят чувствително разходите си за съхранение на данни до 85%, без това да бъде за сметка на производителност или надеждност.

Exchange 2010 предлага още вградена архивация на електронната поща. Новото решение прави много по-лесно съхранението и проверката на имейл комуникацията от организациите използвайки Exchange софтуера, който те вече познават и използват.

Microsoft Exchange Server 2010, в комбинация с Microsoft Outlook 2010, ще даде възможност на потребителите за по-голям контрол върху тяхната комуникация благодарение на някои функции, като предпазване от неволно разпространение на конфиденциална информация, преглед на гласовата поща като текст, намаляване на нежелания брой имейли, обединяване на свързаните съобщения в едно и други.

Функциите могат да бъдат от голяма полза за всички служители, тъй като според Basex Inc. средния брой служебни имейли се очаква да достигне 93 броя дневно през 2010 година.

Exchange 2010 ни въвежда в следващото поколение на софтуера за интегрирани комуникации. Той предлага иновации, които ще намалят разходите на компаниите и ще спестят време на техните служители, коментира Раджеш Джа, вицепрезидент на Exchange дивизията в Майкрософт.

Границата между офиса и дома вече се размива, хората искат да имат по-голям избор и гъвкавост за това как, къде и кога да работят, допълва Крис Капосела, старши вице-президент на дивизията Microsoft Office. С новата гама продукти различни хора могат да си сътрудничат в работата по проекти независимо от това, къде се намират, IT специалистите могат да изберат да инсталират и управляват сървърите на място при тях или в "облака", а разработчиците получават повече възможности за създаване на иновативни решения и постигане на ръст бизнеса си, обяснява  той.

Exchange 2010 e първият, от новата вълна офис продукти на Майкрософт, които също предстои да бъдат представени. Сред тях са: Microsoft Office 2010, Microsoft SharePoint Server 2010, Microsoft Visio 2010 и Microsoft Project 2010.

Exchange Server 2010 ще бъде наличен през втората половина на 2009-та година. Останалите продукти от офис гамата на Майкрософт са планирани да влязат в стадий на технически преглед през последното тримесечие 2009-та година и пуснати в производство през първата половина на 2010 г.

Официалната бета версия на Exchange Server 2010 може да бъде изтеглена от http://microsoft.com/exchange/2010.