176-годишната сухоземна костенурка Джонатан е сред най-старите живи животни в света, съобщи в. "Дейли мейл".

Намерена е снимка от около 1900 г., която доказва това твърдение. На снимката 70-годишният Джонатан дъвче трева, а до него е изправен военнопленник от Втората бурска война (1899-1904).

Снимката е направена в отвъдморската територия на Великобритания, на остров Света Елена, където костенурката живее и до днес, третирана като знаменитост.

През живота на Джонатан са коронясани 8 британски монарси, от Джордж Четвърти до Елизабет Втора, и са управлявали 50 министър-председатели.

Днес доайенът на животните живее заедно с други 5 костенурки в плантация на острова в южната част на Атлантическия океан.

Въпреки преклонната си възраст Джонатан има енергия редовно да се чифтосва с три по-млади женски. Говорител на туристическото бюро на острова каза, че Джонатан е собственост на правителството на Света Елена и живее в специално построена плантация на земята на губернатора.

"Влечугото е надживяло три други костенурки, които са пристигнали на острова през 1882 г. Когато е дошъл на Света Елена, Джонатан е бил най-малко на 50 години.

Той е най-старият обитател на острова и се твърди, че е най-старата жива костенурка в света". Говорителят каза още, че костенурката е кръстена Джонатан от губернатора сър Спенсър Дейвис през 30-те години на XX в. БТА