Министърът на транспорта Петър Мутафчиев и изпълнителният директор на летището Пламен Станчев посрещнаха тримилионния пътник на новия Терминал 2 на Летище София за 2008 г.

Тримилионният пътник се казва Явор Поптошев от София. Той кацна с полет на „България Ер” от летище Хийтроу - Лондон. Министър Мутафчиев и Пламен Станчев му поднесоха възпоменателна монета на Летище София, покана за безплатно ползване на бизнес салоните на летището за една година напред, празнична монетна колекция на БНБ от позлатени монети, новогодишни късмети и бутилка шампанско с гравиран надпис "Летище-София - тримилионен пътник 2008 г.". За себе си Явор Поптошев разказа:

„Аз съм футболист. Завръщам се от Англия да играя за родния си клуб „Лозенец Юнайтед”. Там играх футбол, в друг отбор. Това ми е първият полет през новия терминал, виждам че изглежда по европейски”.

През последните пет години пътниците на софийското летище се увеличаваха средно с 20 процента на година, посочи Пламен Станчев.

„Очакваме по редовни международни линии падане на ръста с около 10 процента в сравнение с предишните няколко години. Това, което може да се очаква на авиационния пазар, е сливане на по-малките превозвачи или поглъщането им от по-големите авиокомпании, преструктурирания на авиокомпаниите, което прави последиците от финансовата криза непредвидими за летище София”, отбеляза изпълнителният директор на летището.

Международният съвет на европейските летища откроява Летище София като едно от най-динамично развиващите се на континента, чийто пътнически трафик продължава да отбелязва значим двуцифрен ръст, дори и в условията на глобална финансова криза и спад на потребителското търсене.

Независимо от икономическите сътресения, които се отразяват на големите летища в Западна и Централна Европа, за 11-те месеца на 2008-ма броят на полетите на главното българско летище е нараснал с 14 процента, а пътническият поток с 19 процента, в сравнение с този период на 2007-ма.

В резултат на икономическата криза ще има намаление на бизнес полетите, както и на туристическите полети. Това коментира пред журналисти Пламен Станчев. Спад ще има на пътниците, пътуващи с чартърни полети – в Летище София вече са постъпили заявки, че за периода януари-март 2009 година няма да кацат самолети с 235 седалки, а със 180. Респективно летището ще събира и по-малко такси. Въпреки това няма да има съкращения в персонала на летището, защото в момента се работи на минимум, а освен това то е и търговско дружество, коментира Станчев. От лятото се очаква летището да получи нови честоти, което ще доведе до разширяване на неговата дейност.