Баварската държавна библиотека в Мюнхен използва робот, който "чете" книги, за да съхрани над 7,5 милиона изображения на страниците в цифровата си памет.

Машината обръща страниците, като използва леко засмукване и въздушна струя. Тя може да сканира до 1500 книги за един час. Човешка помощ й е необходима само когато една книга се поставя пред нея.

Роботът ще работи до 2009 г. и ще обработи по цифров път 37 000 книги на немски език от периода 1518-1600 г.

Ръководителите на библиотеката обясняват, че изображенията ще бъдат пуснати в Интернет.

Германски федерален фонд за развитие на науката финансира плановете на няколко германски библиотеки да дигитализират книгите и да създадат нова виртуална библиотека. Библиотекарите са убедени, че машината няма по никакъв начин да увреди безценните книги.

Роботът, конструиран от компанията "Treventus" във Виена, Австрия, в началото на 2007 г. спечели награда за иновация на ЕС на световното изложение на информационни технологии, телекомуникации, софтуер и услуги CeBIT в Хановер, Германия. Подобни роботи са инсталирани и в САЩ.

Баварската библиотека е партньор с американската търсачка Google за представяне в цифрова форма на по-съвременни книги от колекцията й.