Отборът на Холандия  се класира за 1/2 - финала на Световното първенство, след като изхвърли считания за фаворит на Мондиала Бразилия. "Лалетата" направиха пълен обрат след почивката. Робиньо откри (10), но попадения на Мело (53-автогол) и Снайдер (67) донесоха холандския успех. Бразилците завършиха мача с десети души след изгонването на Мело (73). "Оранжевите" изиграха много силно второ полувреме, с което заслужиха успеха си над кариоките.

"Лалетата" влязоха в мача с 23 поредни мача без поражение и с мечтата да отстранят петкратния световен шампион. С трима нападатели излезе Берт ван Марвайк - Ван Перси, Каут и Ариен Робен, дейно подкрепяни от Уесли Снайдер. Карлуш Дунга също извади централен нападател с две атакуващи крила - Луиш Фабиано с Дани Алвеш и Робиньо.

Нахъсано започнаха европейците. След първите пет минути обаче "златистите" овладяха средата на терена. В осмата минута хубава атака правилно беше спряна от засада, макар Робиньо да опъна мрежата. Великолепен нисък пас на Фелипе Мело през центъра намери Робиньо, който технично откри резултата. Фатална грешка допуснаха "оранжевите", допускайки много лесно лявото крило на бразилците да стигне до топката.

Секунди след попадението холандците реагираха - Дирк Каут стреля в близкия ъгъл, но Жулио Сезар спаси. Последва натиск на символичните домакини в "оранжево", но атаките им завършваха преди последния пас. В 24-ата Найджъл де Йонг съмнително протегна крака, но съдията не посочи дузпата при съмнително положение. След изпълнения корнер Жуан изникна и шутира мощно от осем метра над гредата.

Виртуозното изкуство на бразилците ярко пролича в 31-вата минута - изпипана до съвършенство атака с едно докосване завърши с много техничен удар на Кака, избит майсторски от вратаря преди топката да влезе в диагоналния горен ъгъл. В 45-ата минута поредна скоростна акция на "лалетата" приключи в краката на Робен. Голямата звезда на европейците за сетен път беше спрян заради непреодолимото му желание да играе само и единствено с левия крак.

В 47-ата минута Кака спря ювелирно топката, подаде я към Фабиано, който от трудно положение спечели корнер. В 53-ата минута наглед лесно за предотвратяване центриране завърши с изравнителен гол. Снайдер центрира, Мело и Жулио Сезар скочиха за топката, тя се чукна в главата на халфа и влезе в мрежата - 1:1.

Холандците заиграха по-настъпателно. Игра с ръка на Лусио пред наказателното поле в 63-тата минута не беше свирена. В 66-ата Кака пробва интересен удар от въздуха, но топката излезе далеч в аут. Минута по-късно холандците вкараха за 2:1. След изпълнение на корнер Каут продължи с глава и Уесли Снайдер също с глава вкара за ужас на защитниците в синьо.

След гола бразилците се изнервиха. Още по-тежка стана ситуацията за кариоките в 73-тата минута. Фелипе Мело получи червен картон след явно влизане с бутоните в краката на Робен.

Европейският тим атакуваше много опасно на контри, докато южноамериканците много трудно създаваха положения. Луиш Фабиано напусна играта за сметка на Нилмар. В 80-ата минута разбъркване след корнер едва не изравни резултата, но холандците устояха. В 84-ата минута поредна скоростна акция на Холандия постави на изпитание Сезар. До края на мача "лалетата" се скъсаха да изпускат пред Сезар, като можеха да победят петкратния световен шампион по убедителен начин.

Бразилия си тръгва със сълзи на очи, докато холандците чакат победителя от Уругвай - Гана, за да спорят за място на финала.