Станимир Маринов няма да може да вземе участие за отбора на Балкан до края на сезона. След извършената артроскопия, с която в коляното му вкараха медицинска камера , се видя ясно причината за болките му, които  му пречеха да тренира и се състезава пълноценно от началото на годината. Причината е спукване на хрущяла на една от костите му. Според специалистите, това е в следствие на деформация на самия хрущял в  резултат на прекалено бързото му израстване в юношеска възраст, като такъв вид травми са характерни за спортисти с подобни деформациии.

До момента няколко известни специалисти лекуваха Станимир  по няколко начина и с различни диагнози, изхождайки от резултатите на направеният му в началото на януари ядрено-магнитен резонанс, но след като провежданите лечения не дадоха резултат, се стигна до единодушното им мнение, че се налага в коляното му да се вкара камера, която  по категоричен начин да покаже проблема. 

Лекуващият доктор Ненов от СБАЛ "Св. Панталеймон" в Плевен е назначил медикаментозно лечение с инжекционно вкарване на субстанция, чрез която увредения хрущял ще се възстанови напълно. По време на лечението, което ще продължи между 6 и 8 седмици не трябва да се натоварва ставата, което означава че младият баскетболист няма да може да провежда тренировки  заедно с отбора и съответно да участва в срещите на Балкан до края на първенството