И тази година членове на Регионален клон „Традиция” участваха в две от възстановките на НД „Традиция”, пресъздаващи героизма и саможертвата на българите в борбата им за свобода по време на Априлското въстание от 1876 г.


На 18 април 2015 г. в местността Манастирчето, с. Баня-Панагюрско бе възпроизведено съзаклятието на оборищенци. Участваха 14 клона на НД „Традиция” от цялата страна.
Сред участниците във възстановката бяха Иван Пантев и Марин Начев от Етрополския клон. Тригодишният Калоян Чанев с изпълнението си на стихотворението „Аз съм българче”, предизвика бурни аплодисменти сред стотиците зрители на възстановката.
Кметът на гр. Панагюрище поздрави участниците с думите:”Щом има патриоти като хората от  „Традиция” и щом има деца като Калоян, България ще пребъде!”


На 1 май  в гр. Панагюрище, с финансовата подкрепа на община Панагюрище за поредна година бе проведена възстановката „Мъжество и саможертва. Панагюрище, април 1876”. Отново оживяха събитията от избухването на Априлското въстание.
В подножието Маньово бърдо в гр. Панагюрище беше пресъздадено обявяването на Априлското въстание и защитата на Панагюрище. Райна княгиня, Георги Бенковски и поп Груйо , както и много  знайни и незнайни герои оживяха пред погледа на стотиците граждани и гости, дошли да почетат героите и да сведат глава пред мъжеството, честта  и саможертвата им.
Четирима бяха представителите от Етрополския клон „Традиция” – Иван Пантев, Пламен Петков, Станислав Станев и Георги Георгиев.
Десетките участници във възстановката припомниха, колко поводи за гордост има в българската история.