В дневния ред на насрочената за 12 юни извънредна сесия на ОбС е включен проект на Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата в общинските детски градини на територията на община Ботевград. Тя е съобразена с изискванията на Закона за предучилищно и училищно образование и Наредба №5 от 03. 06. 2016 за предучилищно образование на МОН.  


Ето накратко някои от основните положения в Наредбата:


Постъпването на деца в общинските детски градини се осъществява целогодишно при наличие на свободни места. В детските градини могат да се записват деца от 10-месечна до 3-годишна възраст в яслените групи. Записването на децата се извършват по общ ред и при спазване на следните критерии: настоящ адрес на родителите /настойниците/ по местоживеене в населеното място на детската градина, за която детето кандидатства; детето е посещавало яслена група в детската градина, за която кандидатства; детето има братя/сестри в детската градина, за която кандидатства. 


При записване в общинска детска градина с предимство се ползват: деца близнаци, деца – кръгли сираци, деца с един родител, деца с над 50% инвалидност. 


Родители/настойници, които кандидатстват за записване на детето си в повече от една детска градина, задължително посочват това обстоятелство в заявлението, като отбелязват наименованията на останалите детски градини, за които кандидатстват. 


Приемът се осъществява по входящ номер на заявлението, ако са спазените посочените в чл.12 от Наредбата критерии. При постъпване на по-голям брой заявления от желаещи за записване в конкретна група в конкретна детска градина, които отговарят на критериите, до попълване на максималния брой деца в групата се записват тези, които навършват тригодишна възраст в годината, за която подлежат на предучилищно обучение и чиито входящ номер е с по-ранна дата, като останалите остават в списъка „чакащи” или се насочват в детска градина, в която има свободни места в конкретната възрастова група. 


Записването на деца, непосещавали детска градина, но подлежащи на задължително предучилищно обучение , се осъществява при наличие на свободни места във вече сформираните групи. 


До 30 юни директорите на общинските детски градини обявяват списъците с имената на записаните деца за първа възрастова група /3-4-годишни/ на видно място на входа на детската градина и в отдел „Хуманитарни и социални дейности” в община Ботевград. 


До 30 септември директорите на общински детски градини представят в отдел „Хуманитарни и социални дейности”  в община Ботевград списъците с имената на записаните деца, подлежащи на задължително предучилищно обучение. 


Директорите на детските градини ежемесечно в срок до 5-то число на месеца обявяват свободните места в групите на входа на детската градина и в отдел „Хуманитарни и социални дейности”. Незаетите свободни места се обявяват на официалния сайт на община Ботевград. 


В Раздел III на Наредбата е регламентиран редът за отписване на деца от детските градини, а в Раздел IV са описани случаите, при които става преместване на деца в детските градини.