Днес е Игнажден. Характерен за празника е обичаят „полазване”. По това кой човек пръв влезе в дома сутринта се гадае за здравето, плодородието и имането през годината. Ако се случи първият гост („полазник”) да е добър и богат, то и годината ще е плодородна.


Ако това поверие е вярно, то за СУ „Христо Ясенов” по-добро нещо от откриването на нова спортна площадка, която от днес вече официално може да бъде използвана от възпитаниците на училището, не би могло да се случи. При това гостите за тържеството по откриването също бяха все хора, чието идване днес е показателен знак за по-натъшното развите на училището: кметът Димитър Димитров, Деница Сачева - заместник-министър на образованието и науката, заместник-кметът  Стефан Борисов, който е и член на Обществения съвет към училището и Христо Андреев - старши експерт по ОСО в РУО София-регион.
Приветствие към гостите и думи на благодарност за финансовата подкрепа към ръководството на Общината и към Министерството на образованието и науката, за да я има тази площадка, отправи директорката Мила Манчева. „Екипът на СУ "Хр.Ясенов" изказва своята сърдечна благодарност на г-н Димитров, на МОН и лично на г-н Красимир Вълчев - министър на образованието и науката! "
След приветствието от заместник-министър Деница Сачева, тя, Димитър Димитров и Мила Манчева прерязаха лентата на новото съоръжение
Накрая тържеството приключи с български танц от група ученици за народни танци по програма "Твоят час" и с импровизирана футболна среща.