Изложбата съдържа табла със снимков материал и информация, представящи културно-историческите обекти и природните забележителности в района на Липница. Откриването се състоя днес в селото. Като част от събитието беше презентация на картотекираните оброчни места, скални светилища, образования и пещерите.  Предвижда се изложбата да бъде представена на 30 октомври от 17:30 часа в Исторически музей Ботевград.


Днешното събитие в Липница е по проект на Сдружение “Местна инициативна група“ /МИГ/ – Ботевград. Реализира се със съдействието на общността в Липница.


По същия проект – “Местна инициативна група за активно местно развитие“, е извършено проучване на моментното състояние на обекти на културно-историческото наследство в землището на Липница, проучване и проектиране на високоатрактивна туристическа пътека в селото – от чешмата “Желязна вода“ до пещерата “Водна пещ“ в махала “Преславица“. Проектът включва и други дейности, за които ще бъде представена обстойна информация при откриването на изложбата в Ботевград.


В навечерието на изложбата в Липница, над 30 членове на туристическото дружество при Българската академия на науките – действащи и пенсионирани преподаватели, учени и изследователи, се насладиха на хубавата гледка от пейката в местността “Пожарака“, посетиха Стражевата кула, пещерите “Утробата“ и “Очите“, “Водната пещ“, големия Липнишки водопад, разгледаха култовия обект “Лунен календар“, като за него бе изнесена съдържателна беседа от проф. Апостолова от туристическата група.