Ако някой е глупав, това е задълго. Защото акълът е като мензиса - не ти ли дойде навреме, не го чакай. Чакай други дивотии - например от умрял писмо. Или в България да има Формула 1, но това си е едно и също.


С което в никакъв случай не искам да кажа, че Румен Петков и Богдан Николов са оглупели, като започнаха да разказват хумореската, че ще правят състезание от Формула 1 в Долна Митрополия. Много са си с ума двамата, след като години наред доят милиони от държавата за едно надбягване с мотоциклети, на което ходят 500 души публика.
Алтави са онези, които ги слушат.


"Да се твърди, че страната ни не е готова да организира състезание от Формула 1, е злонамерено и е насочено срещу националния интерес", каза Румен Петков и БТА разпространи ценните му мисли. Всъщност от национален интерес беше Румен Петков като вътрешен министър да арестува престъпниците и да ги вкара в съда, вместо да се среща с "оперативно интересни". Ама това му е хубавото на националния интерес - зависи от това кой го обяснява. Когато Петков е вътрешен министър, от национален интерес е да се среща с "оперативно интересни". Когато не е министър - от национален интерес е Формула 1. Майтап.


А Богдан Николов така се изхвърли, че направо отнася Нобеловата награда по икономика като куцо пиле домат. Възвръщаемостта на инвестицията във Формула 1 била 533%. Чакай бе, човек, защо не е 847%? Или 485% например? Но това са подробности. Богдан Николов като виден макроикономист е над тях.


Абе тези двамата нищо ли не четат? Защото миналата седмица германците написаха, че пистата "Хокенхайм" фалира, ако държавата не започне да налива големи пари. Успя да фалира и пистата "А1 Ринг" в Австрия въпреки наливането на пари от държавата и от държавния мобилен оператор А1. Което са подробности без значение за нашите магистралци. Те до такава степен ни вземат за ахмаци, че без да му мигне окото, Богдан Николов заявява пред БТА, че организаторите ще спечелят 100 милиона евро от едно състезание.


Някой сигурно ще спечели. Е, да не са 100, но няма начин да пропусне няколко милиона. А нацията ще загуби 100. Поне 100. Защото точно тази нация с точно това правителство не може да си запълни дупките по улиците, не може да направи 50 км магистрала, не може да построи един завод за боклук, не може да си плати коледните заплати на хората, дето я носят на гръб и т.н. Ама Фoрмула 1 ние си я можем открай време. Тя с какво е повече от една кушия по Тодоровден? Както си ги можем и европейските фондове, дето ни ги спря Брюксел и дето пак Румен Петков не хвана кой ги краде. Сигурно не е трябвало да ги хваща.


Потресаващо е как пред очите на всички се правят такива дивотии и никой не попита защо. И от къде на къде федерация по мотоциклетизъм ще говори за Формула 1? Все едно тези от шаха да искат световна купа по ски. Как хора, които не знаят откъде се влиза във ФИА (Международната федерация по автомобилизъм), мътят главите на другите с хуморески?


Но нищо, пада ни се! Защото всеки народ си заслужава управниците. И не питайте защо сме я докарали до там, че най-добре е сегашните бързо да се махат, но следващите да не идват. От простотия е.

Юлий Москов