Над 1500 жители на Сливен участваха в траурното шествие в памет на убития в Студентски град Стоян Балтов. Колоната, начело с близките му, ученици, учители и много граждани се проточи по главната улица със свещи, венци, цветя и плакати и под звуците на траурната камбана на катедралния храм „Свети Димитър" прерасна в импровизиран митинг на площад „Хаджи Димитър", където множеството падна на колене на деветия ден от смъртта на 20-годишния Стоян.

„Всички нападатели трябва да бъдат съдени. Трупът на сина ми беше целият гримиран, за да не се виждат раните от жестокия побой. И ако нашето правосъдие и следствие потулят случая, ще отида до Страсбург, но няма да оставя нещата така", заяви пред множеството майката на Стоян и добави, че се радва, че градът на Чинтулов се събужда. „Не 60, по-добре е петима полицаи да има в Студентски град, но да си вършат работата", смята майката на убитото момче.

Доживотна присъда за убийците поискаха близки, приятели и съученици. На площад „Хаджи Димитър" прозвучаха призиви и за смъртно наказание. Съпричастност към мъката на опечалените показа и бащата на убития в Сливен таксиметров шофьор Живко Проданов и родителите на 18-годишния Светлан от варненското село Тръстиково, заклан пред дома му. Майката на това момче – Румяна Стоянова – също поиска смъртна присъда за убиеца на сина си.

Бяха прочетени и декларации, в които ученици и учители призовават президента да стане гарант за сигурността на младите хора и законите да бъдат писани така, че да се търси отговорност и на родителите, възпитали убийци. Настоява се и за мерки за подобряване на климата в Студентски град. На плакатите имаше и призиви към просветния министър Даниел Вълчев да помисли адекватно за сигурността на младежите.

„Стоян беше чудесно дете и непрекъснато се шегуваше, беше добър футболист, учеше се добре, той бе приет да следва във Варна, Пловдив и София на първо желание, но предпочете столицата. Не разговаряше с простаци, но за съжаление смъртта му причиниха хора от техните редици. Убиха го деца на неговата възраст и не знам каква майка ги е раждала. Как един не ги спря? И шестимата са 100 процента убийци и всички трябва да бъдат съдени" – такова е мнението на неутешимата майка на Стоян.