29-годишният Лазар Колев от Пазарджик е обвинен за предумишлено убийство на сестрите Белнейски. Това стана в Националната следствена служба в присъствието на адвоката му Марин Марковски.

Лазар Колев бе обвинен по най-тежкия текст от наказателния кодекс „умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин”. Засега следователят от Националната следствена служба Веселин Мартински е показал на адвоката само ДНК-експертизата на Националния институт по криминалистика и криминология, въз основа на която Колев е обвинен. Други материали и доказателства по делото не е показал на обвиняемия и защитата.

Въпреки това адвокат Марин Марковски заяви, че в материалите по делото няма никакви доказателства за съучастници. Той има подозрения и за ДНК-експертизата, тъй като убийството на двете сестри е през януари 2006 година, още тогава Лазар Колев е дал сравнителен генетичен материал, натривка от устата, а през февруари е разпитван заедно с другите заподозрени, а ДНК-експертизата е от края на 2008 година и една сравнителна експертиза от началото на тази година. „Един експерт може да е добросъвестен, но той изследва това, което му дадат”, поясни Марковски.

По време на разпита Лазар Колев е заявил, че не познава двете момичета, никога не ги е срещал и няма никакво отношение към престъплението. Марковски не можа да отговори как ДНК-материал на Колев се е озовал под ноктите на едното момиче и във влагалищния секрет, както и какво е правил Лазар Колев по време на убийството. „Още събираме доказателства за алибито му”, коментира той.

Колев има две присъди за изнасилване на малолетно 13-годишно момиче, като той е бил непълнолетен по това време, и за кражба на мобилен телефон за 50 лева. Според адвоката му той е изкупителна жертва.