11 вещи лица от съдебния район на Бургаския окръжен съд са си направили отвод от процеса за имуществото на Митьо Очите. Икономисти и счетоводители отказват да участват в изготвянето на тройната съдебно-икономическа експертиза. Това стана ясно по време на днешното съдебно заседание. Делото се води по искане на комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, която настоява съдът да отнеме в полза на държавата на имущество на обща стойност 2 357 883 лева от Димитър Желязков – Очите.

Освен лични причини вещите лица изтъкват служебните си ангажименти по други дела и твърде краткият срок от 1 месец, определен от магистратите за икономическите заключения по делото. Работата по тях е свързана с материали в три държавни институции, което налага командировки и повече време, са посочили експертите в отводите си. Днес стана ясно, че тройната съдебно–икономическа експертиза ще бъде изготвена от вещи лица от Ямболския съдебен район. Беше приета и изготвената тройна съдебно-техническа експертиза. Следващото заседание по делото е насрочено за 13 април 2009 година.

Според комисията „Кушлев” няма данни за законни доходи на Митьо Очите, които да му позволяват придобиването на апартамент, три дворни места, два магазина, един гараж, право на строеж, ниви, акции от фирми и четири автомобила – „Мерцедес”, „Порше”, „Алфа Ромео” и БМВ. Поради, което това имущество подлежи на конфискация от държавата.