За първи път България беше домакин на национален кръг от международното състезание Skills@Work Challenge – Предизвикателство за младия предприемач, което е част от глобалния проект Skills@Work Challenge на Британски съвет и Джуниър Ачийвмънт.
Предизвикателното за младите предприемачи събитие се проведе на 14-ти декември в сградата на Британския съвет в София.
В надпреварата премериха сили 20 отбора от по 5 ученика на възраст между 15 и 18 години. Участниците в състезанието бяха одобрени след предварителна селекция измежду 365 ученика от цялата страна, които кандидатстваха онлайн с кратко есе за намиране на решение на екологичен казус. Сред одобрените ученици бяха и възпитанците на ПГТМ “Христо Ботев” - Венцислав Иванов, Мария Илиева и Нина Попова, както и Цветомир Тодоров, който е от Ботевград, но учи в компютърния техникум в Правец.

В продължение на шест часа отборите работиха по бизнес-казус, разработен от Овергаз, като трябваше да намерят нов начин за захранване на дом с енергия, използвайки познатите енергийни източници или нови такива. Предложените решения бяха оценени от жури в състав: Милена Стойчева – изпълнитерен директор на Джуниър Ачийвмънт - България, Ева Атанасова – мениджър регионален проект за професионално образование на Британски Съвет, Крум Гледжарски – Директор на Дирекция „Системи за управление на качеството” в Овергаз Инк ООД, Огнян Киряков – управляващ директор на Microsoft България и Румяна Лалова - главен експерт в Дирекция „Политика в професионалното образование и продължаващо обучение” в Министерството на образованието и науката. 

Идеите се оценяваха по няколко критерия – яснота, приложимост, послания, производителност. Част от оценката се базира и на качественото  презентиране на решенията. Патрон на българското издание на ученическата надпревара Skills@Work Challenge беше министърът на образованието и науката Даниел Вълчев. Инициативата беше подкрепена от Овергаз, а любезен домакин на младите предприемачи беше Британският съвет. Сред специалните гости на събитието бяха и Н.Пр. Стив Уилямс, посланик на Великобритания в България и Тони Бъкби - директор на Британския съвет за България.

Образователната инициатива Skills@Work Challenge се провежда в още 9 държави, сред които Великобритания, Румъния, Македония, Сърбия, Турция, Израел, Армения, Азърбайджан.
Победителите от всяка страна получават право на участие в международното състезание Skills@Work Challenge, което ще се проведе в София през март 2009. За първи път българската столица ще бъде домакин на толкова голямо образователно международно състезание.

Целта на Skills@Work Challenge е да развива професионални умения у учениците, чрез ангажиране на работодателите в процеса на образованието. Чрез участието си в проекта, учениците развиват бизнес-усета си и умения, приложими на глобалния трудов пазар. Инициативата създава култура на предприемачество и новаторство и подкрепя целите на Европа за реформа в системата на професионалното образование.