Ръководството на Министерството на вътрешните работи ще направи всичко възможно полицаите да получат коледни надбавки, както и увеличение на заплатите. Това заяви зам.-министърът на МВР Соня Янкулова, след заседание на Съвета за социално партньорство във вътрешното министерство. Според нея обаче бюджетът на МВР за 2009 година не позволява заделяне на средствата за увеличаване на заплатите, освен предвиденото за всички държавни служители 10-процентно повишение.

„Въпросът за това дали ще има коледни премии ще бъде решен в рамките на тази седмица. Очаква се до три-четири седмици да бъдат започнати доставките на зимните облекла на полицаите, там където такива липсват”, каза тя.

Ръководството на МВР и синдикатите се споразумяха още за изготвяне на бъдещи обществени поръчки за изработка на облекла в комисията, одобряваща фирмите-кандидати да има и представители на синдикалните организации в МВР. Следващото заседание на Съвета за социално партньорство ще се проведе на 20 януари.

Това което можем да направим е част от исканията да бъдат удовлетворени. Това каза зам.-министърът на вътрешните работи Соня Янкулова в предаването „Денят” на Дарик. Тя обаче посочи, че това няма как да стане за няколко дни. На въпрос с колко имота разполага министерството в момента, които евентуално да продаде, Янкулова уточни, че имотите са много, но трябва да се направи спраква колко от тях с отпаднала необходимост и колко биха предизвикали интерес на пазара. По думите й парите от тези сделки ще бъдат използвани или за текущи разходи или за възнаграждения.

Повечето неща са в бъдеще време и са доста неопределени. Това каза след заседанието председателят на националния полицейски синдикат Емил Рашев в предаването „Денят” на Дарик. По думите му, напрежението остава и не е изключено служителите на МВР отново да протестират по познатия вече начин.

На въпрос очаква ли протестите на полицаите да продължат, Рашев обясни, че по цял ден получава обаждания, че хората са настроени за протестни действия. „В бъдеще време те ще бъдат в много по-голям мащаб, тъй като има готовност да се включат и членове на семействата”, допълни той.

„Не са изгубени все още шансовете за получаване на някаква сума за Нова година, макар и под формата на награди, но времето е много малко. Ако тези пари наистина дойдат, финансовите служби ще работят и през коледните празници, за да могат служителите да ги получат преди Нова година”, каза Рашев.

„Искането на синдиката на гражданската администрация, чу се и техния глас, и гласа на пожарникарите, е този път да няма разделение в тези награди, а и те няма да бъдат толкова големи. Т.е. очакванията са, ако въобще тези суми постъпят, да са поравно за всички”, допълни той.