“В Дирекция „Бюро по труда” – Ботевград официално се получи потвърждение от Агенцията по заетостта за проектите, които ще бъдат финансирани през 2009г. по националните програми „От социални помощи към осигуряване на заетост” и „Асистенти на хора с увреждания”. Радостната вест е, че всички подадени проектни предложения от работодателите в региона са утвърдени без корекции” – съобщи Владимир Атанасов – директор на Бюрото по труда.

От Община Ботевград по национална програма „От социални помощи към осигуряване на заетост” са подадени шест проекта за общополезни дейности и четири в сферата на селското стопанство. Един е проектът по националната програма „Асистенти за хора с увреждания”.
Размерът на утвърдените средства е близо 200 000 лева, а 110 безработни лица от общината, регистрирани в Дирекция „Бюро по труда”, ще бъдат наети на работа през 2009 година. Средствата се разпределят както следва: 135 000 лева за общополезни дейности със 70 наети безработни лица, 55 000 лева в сферата на селското стопанство с 30 наети безработни лица и 12 000 лева за дейност „Социален асистент” с 10 наети безработни лица. Около 30 безработни лица ще бъдат включени в дейността „Личен асистент”, като за това са заделени още 90 000 лева.

Договорите с работодателите ще бъдат сключени на традиционна официална церемония, която ще се състои на 22 декември в Бюро по труда – Ботевград.                   

“Дирекция „Бюро по труда” – Ботевград, която обслужва и общините Етрополе и Правец, отново получава най-голям финансов ресурс по двете програми от всички бюра на територията на Регионалната служба по заетостта. Особено показателно е това за дейностите в социалната сфера и за селскостопанските дейности. Други общини с по-голям ръст на безработицата не са успели да защитят исканите по-големи средства. За нашия регион заслугата изцяло се дължи на извършената предварително мащабна работа от Дирекция „Бюро по труда” и положените в това отношение извънредни усилия.
Независимо от наближаващите коледни и новогодишни празници, в Дирекцията в Ботевград усилено подготвяме стартирането на дейностите още от началото на новата година” – допълни Владимир Атанасов.