Съветниците от БСП и Атака поискаха да има представител на опозицията в Комисията за установяване конфликт на интереси на ОбС и кметовете на населените места в община Ботевград. Преди това Цветан Коцев предложи докладната за избор на членове на комисията да отпадне от дневния ред. “Не можем днес да гласуваме предложението, защото е необходимо първо да бъдат извършени промени в правилника за работа на общинския съвет. Другата причина е, че предложените съветници са председатели на други постоянни комисии. Ако ги изберем за членове на новата комисия, нарушаваме правилника за работа на ОбС, аргументира се Коцев.

Съветниците от партия “Атака” Цеца Христова и Антон Стоянов изразиха мнение, че в Комисията за установяване конфликт на интереси трябва да има представител на опозицията. “Комисията едва ли ще изпълнява съвестно задълженията си, след като е съставена само от представители на управляващото мнозинство” – подчерта Стоянов.

“Както в Парламента, така и в общинските съвети има управляващо мнозинство. Нормално е то да участва в комисиите, след като е спечелило доверието на избирателите” – отговори кметът Георгиев. Той изтъкна, че през последните пет години не е имало случай на конфликт на интереси в общината и в общинския съвет. Градоначълникът предложи новата комисия да бъде избрана с временен статут – до 31 декември 2009 год., за да не се нарушава правилникът на ОбС.

Против предложението Виктор Велчев, Мария Пеева и Радослав Наков да влязат в състава на Комисията за установяване конфликт на интереси на кметовете и ОбС бяха Михаил Димитров, Цветан Коцев, Христо Якимов, Цеца Христова и Антон Стоянов. Иван Гавалюгов гласува “въздържал се”.