Американски учени откриха риба, която няколко месеца на година живее извън водата в дървета.

Рибката мраморен ривулис (Rivulus marmoratus Poey или Kryptolebias marmoratus) населява блатата в южната част на Северна Америка и в Латинска и Централна Америка.

Рибата е дълга около 5 см. Това, че този вид риба може да живее известно време извън водата, беше известно и досега, но биолозите открили, че рибата може да остане в гнили клони и паднали стволове на дървета няколко месеца, оцелявайки при суша или други неблагоприятни условия. Изследователите са открили стотици риби ривулус, криещи се в гнили стволове.

След като локвите, в които живеели рибите, пресъхнали, тези риби са се отишли /те могат да се придвижват по суша/ в паднали дървета. В непривичните условия рибките се примиряват с теснотията и търпят многото съседи, макар че в обикновения си живот във водата те ревностно пазят територията си.

Организмът на ривулус /както и на някои други риби/ е способен временно да се преустройва така, че рибата да може да диша не с разтворен във водата, а с атмосферен въздух, както и да си намира храна.

Ривулус е прочут с още едно уникално за гръбначните качество. Тази риба може да бъде и хермафродит, тоест да се самоопложда и да се размножава без партньор.

"Тя наистина не отговаря на стандартното поведение на рибите" - каза ученият Скот Тейлър.