Министерството на земеделието и храните пое ангажимент през януари 2009 г. да внесе в Министерския съвет проект на постановление за осигуряване на 150 млн. лв. за зърнопроизводство чрез национални доплащания.

Споразумение за това подписаха заместник-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов в присъствието на министър-председателя Сергей Станишев, съобщи правителствената информационна служба. Зърнопроизводителите са доволни от срещата.

Върху документа премиерът веднага положи резолюция, с която възлага на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов да подготви проекта на ПМС още в началото на следващия месец. Преди това министър-председателят Станишев информира представителите на зърнопроизводителите, че средствата са планирани в бюджета за следващата година. Те са част от осигурените 211 млн. лв. в подкрепа на земеделието и в прерогативите на правителството е да посочи за какво ще бъдат изразходвани.

С днешното споразумение кабинетът дава гаранция, че 150 млн. лв. от тях ще са за зърнопроизводство. Средствата, предвидени за директни плащания и за национални доплащания за единица площ за 2008 г., вече са преведени по банковите сметки. Ще бъдат изплатени 150 млн. лв. директни плащания от ЕС и 100 млн. лв. национални доплащания. Двете страни се договориха също през януари 2009 г. да бъде организирана кръгла маса по проблемите на земеделието.

София беше блокирана от недоволстващи зърнопроизводители, студенти и екоактивисти. Техните протестни шествия преминаха по различни маршрути и за кратко се събраха пред Народното събрание. Фермерите настояваха да има повече пари за национални доплащания, младежите искат спокойствие и сигурност в Студентски град, а еколозите се обявиха против промените в Закона за горите.

По обяд стотици земеделски машини преминаха по софийските улици и предизвикаха задръствания из града. Районът около Народното събрание беше охраняван от близо 1000 полицаи, а самата сграда на парламента беше заградена още от рано сутринта. По-късно се оказа, че охраната е само за председателя на парламента, който единствен се срещна с представители на протестиращите.

Около 170 машини прекараха деня под полицейска охрана пред храм.паметника „Св. Александър Невски”. Други 140 машини бяха спрени на КПП „Враждебна”, тъй като са над 6 тона и създават опасност според Закона за движение по пътищата. Следобед представители на земеделците се срещнаха с началника на кабинета на премиера Станишев и им обеща съдействие за среща с премиера.

Председателят на парламента Георги Пирински се срещна с представители на студентите. Те настояват за сигурност и спокойствие в Студентски град, за наказание за убийците на Стоян Балтов, разследване на виновните институции, допуснали възникването на подобни инциденти, отчет на МВР и прокуратурата за извършената дейност.

Студентите искат в срок от 30 дни да бъде изготвен законопроект за студентските градчета, който да е съгласуван с тях и в него да се гарантира изцяло публичната държавна собственост върху територията на студентските градчета и базите на държавните университети, без възможност за реституция, приватизация и концесия.

По време на депутатската ваканция да се анализира нуждата от закон за студентските градчета, за това се обяви парламентарният председател Георги Пирински след срещата със студентите. Той увери, че ако има такава необходимост, още в началото на следващата пленарна сесия този закон ще бъде създаден. Студентите казаха, че ще подкрепят протеста на полицаите в неделя. Инициативната група, организирала днешното шествие и протеста на младежите, се заканиха, че ще обсадят парламента на 14 януари, когато свършва ваканцията на депутатите.

Пирински заяви, че на този етап исканията на еколозите не могат да бъдат удовлетворени. Природозащитниците са против предвижданите промени в Закона за горите, които според тях, ще създадат по-добри създават по-добри условия за инвеститорите, но оставят възможност за продължаване на така наречените "заменки". Председателят на НС Георги Пирински заяви, че Законът за горите може да бъде преразгледан в началото на следващата година, но на този етап няма да има промяна.