Израелските военновъздушни сили са атакували град Газа, предаде Ройтерс.

Палестински източници съобщават обаче, че жертвите на атаката са най-малко 140, предаде вестник „Аарец", като се позова на „Ал Джазира". Ранените са 200.

Египет отвори пункта Рафах, за да приема ранени палестинци.

Изстреляни са около 20 ракети срещу цели в града. Причинени са сериозни щети, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци.

Съоръженията за сигурност на ХАМАС и пристанището са понесли сериозни разрушения, съобщава кореспондент на Ройтерс.

Израелски F-16 са обстрелвали най-малко 30 цели. Израелската авиация е нападнала едновременно трийсетина щабове и складове с боеприпаси на Хамас в град Газа.

Говорител на полицията заяви пред радио, контролирано от Хамас, че по време на нападенията в двора на полицията в град Газа се извършвала церемония по удостояване с офицерски чинове на новопостъпили полицаи.
Полицейското управление е било разрушено.

Израелската армия все още не е дала официален коментар.

Междувременно стана ясно обаче, че тиловата служба на ЦАХАЛ (Израелски въоръжени сили) е разпространила официално съобщение за жителите на Сдерот, населените пунктове в района на Газа и Ашкелон.

То предупреждава да не се излиза без крайна нужда по улиците. Опасенията са от ответен палестински удар.

  Военният министър на Израел Ехуд Барак също предупреждава за усложняване на ситуацията в тези райони в близките часове.

Стана ясно също така, че първата вълна от атаки е приключена. Главнокомандващият силите на Израел Габи Ашкенази провежда извънредно съвещание с високопоставени военни, което най-вероятно ще разпореди продължаване на операцията в Газа.

Палестинският президент Абас е осъдил нападението и е призовал за прекратяване въздушните атаки.

Според БиБиСи въздушната атака е най-мощната, предприемана от Израел срещу Газа и има реална опасност от военна операция по суша.

Припомняме, вчера правителствени кръгове съобщиха, че решението за военна офанзива срещу радикалната ислямска организация Хамас е взето и операцията ще бъде извършена до дни.

Временното примирие между Израел и Хамас изтече миналата седмица.